Prijeti nestašica piletine i jaja

Objavljeno: 17. 4. 2012 u 10:28h

Peradari u BiH tvrde da su sve izvjesniji poskupljenje i nestašica pilećeg mesa i konzumnih jaja u našoj državi, nakon što je taj scenario već zabilježen u zemljama Evropske unije.

Tuče zbog jaja, koje su prošle sedmice zabilježene u hercegovačkim trgovinama, mogle bi biti reprizirane i u narednom periodu, jer se očekuje da će biti smanjen uvoz iz Evrope, gdje su na snagu stupili rigorozni propisi, koji zabranjuju uzgoj peradi u žičanim kavezima, jer je to, kako je ocijenjeno, nehumano.

Abdulah Gagić, predsjednik Udruženja peradara FBiH, potvrdio je da ne treba isključiti skok cijena i nestašicu piletine i jaja na našem tržištu.

“Nažalost, mi živimo u zemlji paradoksa, pa ako Evropi nedostaju jaja i meso, to se odnosi na kvalitetno, a ono što nije kvalitetno, dolazi kod nas. Ukoliko bude nastavljeno destimuliranje domaće proizvodnje, odnosno nebriga, ne može biti isključeno ni poskupljenje. Rezultat je to anarhije na tržištu”, ocjenjuje Gagić.

On, ipak, dodaje da ako dođe do značajnog skoka cijena, to neće biti “rezultat želje živinara, već potez trgovaca”.

“Poskupjela je hrana, a skromna su izdvajanja države u proizvodnju. Bojim se da će naši trgovci iskoristiti kretanja u Evropi, ali i da će doći do procvata uvoza evropske robe, pod opaskom da nemamo dovoljno domaće”, ističe Gagić.

Prema riječima Desimira Živanića, predsjednika Udruženja živinara RS, sve su više cijene kukuruza i soje, koji imaju 80 odsto učešća u ishrani živine.

“Dakle, naš osnovni problem je skupa hrana. Sa druge strane, nema više ni jeftinog uvoza živine”, naglašava Živanić.

Jaja u našoj zemlji su već poskupjela, tako da su prethodnih dana, pred Vaskrs, koštala do 0,38 KM po komadu, a u aprilu prošle godine 24 feninga.

Istovremeno, na tržištu EU vlada nestašica jaja, što je posljedica skoka cijene te namirnice. U kojoj mjeri je problem evidentan, govori i činjenica da Evropska komisija razmatra mogućnost većeg uvoza jaja izvan EU.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/prijeti-nestasica-piletine-i-jaja/||claudebot