Biciklisti skidaju kacige s glave

Objavljeno: 17. 4. 2012 u 09:57h

Vozači bicikala u BiH više neće morati da koriste zaštitnu kacigu u naseljenim mjestima, ističu u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH.

Kako nam je potvrđeno, ta “sporna” odredba će biti ukinuta izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH, koje su u toku, i koje će krajem maja biti upućene u skupštinsku proceduru.

Naš sagovornik iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH rekao je da će se ove izmjene odnositi samo za vožnju bicikala u naseljenim mjestima, a kao argumente za to navode podatke prema kojima biciklisti uglavnom stradaju na relacijama između dva naseljena mjesta.

Kazali su da postoji “zaokružen stav u vezi s ukidanjem obaveznog korištenja kacige u naseljenom mjestu”, što smatraju opravdanim, dok još nije poznato da li će novo zakonsko rješenje sadržavati odredbu da, kacigu moraju koristiti djeca do 14 godina.

“Imamo dobre argumente za ukidanje odredbe o obaveznoj upotrebi zaštitne kacige za bicikliste u naseljenim mjestima. Da li će proći u parlamentu ili neće, to ne znamo, ali iskreno mislimo da hoće”, kazao je naš sagovornik iz ovog ministarstva. On je potvrdio da će inicijativa dobiti podršku Ministarstva transporta i komunikacija, “jer su argumenti dobri, a ta obaveza ne postoji u drugim zemljama, već je samo kao preporuka”.

“Niko u Evropi nema obavezu zaštitne kacige non-stop za vozače bicikala. Zamislite, kad krenete u prodavnicu biciklom dok montirate svu opremu predviđenu zakonom, vama nije ni do prodavnice niti do čega drugog”, rekao je sagovornik iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH.

Tihomir Dakić, koordinator programa “Transport” u Centru za životnu sredinu Banjaluka, rekao je da su inicijativu za ove izmjene pokrenuli još prije godinu dana, te da je ovo veliki korak ka lakšem i efikasnijem promovisanju biciklizma kao prevoznog sredstva u naseljenim mjestima.

“Smatram da bi i djeci do 14 godina samo trebalo preporučiti korištenje kacige, a da ih roditelji nauče da dok bolje ne savladaju vožnju, nose kacigu”, rekao je Dakić. On je dodao da su u javnosti prezentovane pogrešne činjenice “da su kacige toliko korisne za bicikiste i da dosta ljudi strahuje kada vozi bicikl, a nema zaštitnu kacigu”.

“Ona je napravljena da pri slobodnom padu, pri brzini od 20 do 25 kilometara na sat, ublaži početni udar glavom o tvrdu podlogu, te da spriječi nastajanje posjekotina na glavi”, rekao je Dakić i dodao da kacige nisu napravljene da spase biciklistu, ukoliko ga udari automobil ili da njenim korištenjem zbjegne saobraćajnu nezgodu.

Dakić je pojasnio da su analizirali zakone 25 zemalja EU i Jugoistočne Evrope, te da se ispostavilo da je BiH jedina zemlja koja je imala ovako definisanu odredbu o obaveznoj upotrebi kacige za vozače bicikala.

Ove izmjene naišle su na podršku i u Udruženju za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, gdje su kazali da ta obaveza ima kontraefekat.

Izvor: Nezavisne

 

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/biciklisti-skidaju-kacige-s-glave/||claudebot