Prošle godine ubilo se 507 lica od čega je 16 maloljetnika

Objavljeno: 16. 4. 2012 u 11:58h

U BiH je prošle godine samoubistvo izvršilo 507 lica, od kojih je 16 maloljetnika.

Foto: Ilustracija

Prema podacima entitetskih MUP-ova, u Republici Srpskoj je evidentirano 295 samoubistava ili za 38 više nego u 2010. godini, a u Federaciji BiH 212 suicida, što je za 44 manje nego u uporednoj godini.

U 2011. godini ubilo se više muškaraca nego žena, tako da je u Republici Srpskoj samoubistvo izvršilo 230, a u FBiH 163 muškarca.

Najviše samoubistava izvršila su lica starija od 50 godina. U Srpskoj se ubilo pet maloljetnika, a u FBiH 11.

U Republici Srpskoj najviše lica oduzelo je sebi život vješanjem 167, vatrenim oružjem 69, utapanjem 23, aktiviranjem bombe 10, a na ostale načine 26 lica.

U FBiH najviše samoubistava je izvršeno vješanjem 106, vatrenim oružjem 44, utapanjem 16, skokom sa visine 15, trovanjem 14, aktiviranjem ručne bombe šest, oštrim predmetom četiri, te na ostale načine sedam.

Najčešći motivi samoubistava su starost, strah od samoće i bolest, nervno rastrojstvo u kombinaciji sa siromaštvom, socijalnim statusom i neizvjesnošću, te alkoholizam, piše sarajevsko “Oslobođenje”.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/prosle-godine-ubilo-se-507-lica-od-cega-je-16-maloljetnika/||claudebot