Google kažnjen sa 25.000 dolara

Objavljeno: 16. 4. 2012 u 10:28h

Internetski gigant Google kažnjen je s 25.000 dolara zbog prikupljanja privatnih informacija o svojim korisnicima te ometanja istrage, javlja Guardian.

googleGoogle je kaznu od 25.000 dolara, što realno i nije toliko velik novčani iznos za kompaniju ovog kalibra, dobio zbog ometanja istrage o kolekciji privatnih podataka prikupljenih preko popularne usluge Street View. Federalna komisija za komunikaciju (FCC) nametnula je kompaniji kaznu juče kasno naveče, optužujući je da je bez dopuštenja prikupljala privatne informacije i namjerno odbila učestvovati u istrazi.

Google je podatke prikupljao između 2007. i 2010. godine, vozeći se automobilom po različitim lokacijama u SAD-u i Europi i slikajući ulice po kojima se kretao. Ono što je FCC smatrao spornim bila je činjenica da je Google prikupljao informacije korisnika Street Viewa i Google Mapsa, poput njihovih imena, lozinki i sadržaja e-mailova.

Iz kompanije su tvrdili da je prikupljanje takvih informacija bila greška i da rukovodstvo kompanije nije znalo da se to događalo. Otkriće prikupljenih podataka izazvalo je burne reakcije diljem svijeta, pa su se neke zemlje zalagale za drastične kazne Googleu, dok su druge zahtijevale samo da se ilegalno prikupljeni podaci unište.

Google je 2010. godine priznao da je prikupljao podatke koji mu nisu bili potrebni za funkcionisanje usluge Street View.

Izvor: Index.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/google-kaznjen-sa-25-000-dolara/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])