Baku gradi najvišu kulu na svijetu?

Objavljeno: 13. 4. 2012 u 17:06h

Prihodi od nafte podstakli su građevinsko ludilo u bivšoj sovjetskoj državi Azerbejdžanu, ali u nastojanju da poveća svoju popularnost, ova zemlja želi da izgradi najvišu zgradu u svijetu.

Azerbejdžanska kula (to joj je radni naziv) trebalo bi da dostigne visnu od 1.050 metara i time nadmaši Burdž Kalifu (829,84 m) iz Dubaija kao najvišu građevinu na svijetu.

Planirano je da se izgradi i 41 vještačko ostrvo u Kaspijskom moru koje će biti povezano sa 150 mostova.

“Ovdje će živjeti million ljudi… to će biti Venecija, nova Venecija,” rekao je Ibrahim Ibrahimov, jedan od idejnih tvoraca projekta i direktor građevinske firme Avesta.

Po njegovim riječima, američki, turski, arapski i kineski investitori su već pokazali interesovanje za ovaj projekat vrijedan oko 100 milijardi dolara koji bi trebao da bude realizovan između 2020. i 2025. godine.

Trenutno se radi na izgradnji trkačke staze dostojne Formule 1 i rekonstrukciji hotela od 5 zvjezdica, kako bi se Bakuu povratila stara slava koju je uživao prije jednog vijeka kada je procvjetao naftni biznis.

Čuvena arhitektica Zaha Hadid angažovana je na dizajniranju nekoliko visokih “vijugavih” zgrada.

S obzirom da je Baku domaćin ovogodišnje Evrovizije u maju mjesecu, to će biti još jedna šansa da se ovaj grad predstavi svijetu u odgovarajućem svjetlu.

Azerbejdžan će, međutim, imati jaku konkurenciju iz Saudijske Arabije: tamošnji investitori najavili su u avgustu da započinju izgradnju Kraljevske kule (Kingdom Tower) u Džedi koja će takođe biti preko 1000 m visoka.

Izvor: b92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/baku-gradi-najvisu-kulu-na-svijetu/||claudebot