Bratu i sestri zabranjen incest

Objavljeno: 12. 4. 2012 u 16:09h

Sud u Strazburu je presudio da Njemačka ima pravo da zabrani incest. Patrik Štibing i Suzan Karolevski dobili su zajedno četvoro djece od kojih dvoje hendikepiranih.

Štibing je u Njemačkoj osuđen za incest i proveo je tri godine u zatvoru.

Troje od njihovo četvoro djece su povjereni drugima na čuvanje. Štibing je kao  dijete bio usvojen i nije upoznao svoju biološku sestru dok kao dvadesetogidšnjak nije našao porodicu iz koje potiče.

Brat i sestra su se zbližili kada im je majka umrla. Oni sada insistiraju da njihova ljubav nije drugačija od bilo koje druge, prenosi BBC. Zakon protiv incesta se djelimično zasniva na povećanoj vjerovatnoći da će djeca rođena u takvom braku biti hendikepirana.

Njihov advokat je u argumentaciji naveo da povećan rizik od hendikepa postoji i kada hendikepirani ljudi imaju djecu ili kada je majka starija ali da veze sa takvim osobama nisu zabranjene. Štibing tvrdi da je država ugrozila njegovo pravo na privatnost i porodični život.

Međutim Evropski sud za ljudska prava je presudio da zabrana incesta između brata i sestre ne krši osnovno pravo na zaštitu porodičnog života.

Njemački sudovi nisu osudili Štibingovu sestru jer je imala poremećaj ličnosti i bila samo “djelimično odgovorna” za svoje postupke, napominje se u presudi.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bratu-i-sestri-zabranjen-incest/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])