Plate 12 radnika “pojele” 700.000 KM

Objavljeno: 11. 4. 2012 u 13:15h

Agencija za poštanski saobraćaj BiH lani je potrošila više od 900.000 maraka, od čega gotovo cjelokupan budžet za bruto plate i naknade zaposlenih, čije su najznačajnije aktivnosti bile izrada izvještaja, uputstava, metodologija, te davanja saglasnosti na godišnje planove i izrada poštanskih maraka.

U izvještaju o radu ove agencije za prošlu godinu navodi se da je ova institucija za bruto plate i naknade 12 zaposlenih potrošila oko 700.000 maraka.

Na bruto plate i naknade zaposlenih utrošene su 582.000 KM, dok je za naknade dato 104.000 maraka, od čega za prevoz na posao i sa posla 10.694, smještaj 18.000, odvojeni život 13.500 i topli obrok 20.800 KM – navedeno je u izvještaju.

Agencija za poštanski saobraćaj finansira se kombinovano, odnosno određene prihode ostvaruje na osnovu odluka o visini troškova za izdavanje licenci i godišnje naknade za obavljanje poštanskih usluga, a dijelom iz budžeta institucija BiH.

Prema podacima iz izvještaja, Agencija je na troškove zakupa lani potrošila ukupno 115.000 maraka, od čega za zakup prostora 109.000, a 6.000 KM za parking.

Iako se u izvještaju ističe da je Agencija smanjila potrošnju u odnosu na 2010. godinu, na putne troškove otišlo je gotovo 18.000 KM, dok je hiljadu više potrošeno na ugovorene usluge.

Dok su hiljade maraka trošene na plate i naknade, Agencija je u svom izvještaju o radu među najvažnijim aktivnostima izdvojila izradu Izvještaja o radu i Godišnji izvještaj za 2010. godinu, te Uputstva za prikupljanje finansijskih i statističkih podataka o obavljenim poštanskim uslugama.

Pored toga, Agencija se pohvalila organizovanjem zajedničkih sastanaka sa inspekcijama entiteta “na kome je istaknut značaj poštivanja Zakona i usklađenosti zakonskih propisa na nivou entiteta”.

Sačinjena je metodologija za prikupljanje podataka o ukupnom saobraćaju poštanskih usluga da bi se obezbijedila zajednička baza podataka za jedinstveno poštansko tržište – navodi se u izvještaju i dodaje da je Agencija lani davala saglasnosti na godišnji plan izdavanja poštanskih maraka kao i pokrenula inicijativu, na prijedlog resornog ministarstava, za obilježavanje 150 godina od rođenja Fridtjofa Nasena.

Pohvalili su se donošenjem niza podzakonskih i internih akata koji se tiču zakonitog funkcionisanja Agencije i implementacije Zakona o poštama BiH.

Član Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH Boško Tomić kazao je juče da većina agencija na nivou sredstava iz budžeta potroši za plate, a da rezultati njihovog rada stanu na jednu stranicu.

Tomić je ocijenio da treba ozbiljno pristupiti analizi da bi se utvrdilo koje agencije treba da postoje u BiH.

Nagomilali smo agencija koje nisu potrebne ili ne obavljaju svoju funkciju na način zbog kojeg su osnovane – zaključio je Tomić.

Izvještaj o radu Agencije za poštanski saobraćaj BiH razmatraće iduće sedmice Parlament BiH.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/plate-12-radnika-pojele-700-000-km/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])