Jaja skuplja do 70 odsto

Objavljeno: 11. 4. 2012 u 08:50h

Za deset komada jaja u bh. trgovinama neophodno je izdvojiti do 3,85 KM, što je za gotovo 70 odsto više nego uoči vaskršnjih praznika prošle godine.

Potražnja za njima je, uprkos tome, porasla zbog predstojećeg praznika, potvrdili su u marketima.

Iz Agencije za statistiku BiH saopšteno je da je konzumno kokošje jaje u aprilu prošle godine koštalo 0,23 KM. Danas je u prodavnicama za deset komada, u zavisnosti od objekta i klase, neophodno izdvojiti između 2,79 i 3,85 KM. Nešto niže cijene su na pijacama.

“Povodom predstojećeg praznika Vaskrsa, ‘Mercator’ je pripremio bogatu akcijsku ponudu artikala za prazničnu trpezu, među kojima se nalaze i konzumna jaja. Pakovanje od deset komada konzumnih jaja M razreda (klase A), Mercator trgovačke marke, iznosi 2,79 KM. Uz svako kupljeno pakovanje jaja kupac dobija i jednu kesicu boje za jaja gratis”, ističu u “Mercatoru” Banjaluka.

U toj kompaniji dodaju da se potražnja za konzumnim jajima, standardno, znatno poveća u periodu koji prethodi Vaskrsu, a najveću potražnju očekuju na Veliki petak i na dan pred Vaskrs, kada se najviše kupuju jaja, meso i ostale namirnice za prazničnu trpezu.

Do poskupljenja je moralo doći, jer su živinari posljednjih godina gomilali gubitke

U “Delhaize BH” marketima cijene konzumnih jaja, u zavisnosti od klase, kreću se u rasponu od tri do 3,85 KM za deset komada.

“Potražnja za jajima je, svakako, porasla zbog predstojećeg praznika. Kompanija ‘Delhaize BH’ je povodom praznika organizovala brojna akcijska sniženja proizvoda neophodnih za spremanje praznične trpeze”, ističe Tamara Kovačević, marketing menadžer u ovoj kompaniji.

Dragica Milanović, zamjenik poslovođe u dragstoru “Sindi 1”, u banjalučkom naselju Borik, kaže da konzumna jaja koštaju 0,35 KM po komadu.

“To su više cijene nego prošle godine, a razlog se ogleda u tome što su proizvođači podigli svoje cijene”, naglasila je Milanovićeva.

Kako su nam kazali trgovci u Trebinju, jaja koštaju oko 0,30 KM, a slična je situacija i u drugim gradovima RS, te se cijene uglavnom kreću između 2,80 i 3,85 KM za deset komada.

Prema riječima Desimira Živanića, predsjednika Udruženja živinara RS, cijene konzumnih jaja su visoke iz više razloga. Do poskupljenja je, kaže, moralo doći, jer su živinari posljednjih godina gomilali gubitke.

“Kao prvo, nema više uvoznih jaja, jer je u Evropi proizvodnja prepolovljena. Dalje, u BiH je zastupljena politika uništavanja poljoprivrede. Istovremeno, stočna hrana u BiH je poskupjela. Primjera radi, cijena sojine sačme u zadnjih mjesec dana poskupjela je za 30 odsto, a ona učestvuje u ishrani sa 40 odsto. Slično se dogodilo i sa kukuruzom”, objašnjava Živanić.

 Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/jaja-skuplja-do-70-odsto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])