Student generacije pet puta odbijena na konkursu za mjesto asistenta

Objavljeno: 10. 4. 2012 u 17:24h

Branka Špirić

Branka Špirić, profesor italijanskog jezika i književnosti, tužila je krajem aprila prošle godine Upravni odbor Univerziteta u Banjaluci nakon što je pet puta dobila odbijenicu na konkursima za asistenta na Odsjeku za italijanski i srpski jezik i književnost Filološkog fakulteta.

Ona tvrdi da je izbor asistenata na predmetima gramatika italijanskog jezika i savremeni italijanski jezik 1, 2, 3  i 4 u posljednjih nekoliko godina izvršen protivzakonito i da traži da nadležni organi to ispitaju.

Kako kaže, najviše je “boli činjenica da niko od nadležnih nije imao adekvatno obrazloženje zašto ona nije dobila taj posao”.

“Tužbu sam podnijela protiv UO, jer je zaključio da su svi konkursi okončani zakonito iako to nije tačno”, kivna je ona.

Špirićeva navodi da je diplomirala 2009. godine prosječnom ocjenom 9,94 na Odsjeku za srpski i italijanski jezik, koji je tada bio u sastavu Filozofskog fakulteta, kao i da je bila student generacije, ovjenčan zlatnom plaketom za studiranje. Osim toga, bila je stipendista Fondacije “Dr Milan Jelić”, koja joj je izdala preporuku za zaposlenje zbog postignutog uspjeha u toku studiranja.

Sve navedeno, kako tvrdi, nije bilo dovoljno da je Konkursna komisija izabere za asistenta, već je godinu za godinom od avgusta 2010. do kraja 2011. godine stizala odbijenica za odbijenicom.

“Ni dekan Filološkog fakulteta, ni Senat Univerziteta, ni Ministarstvo prosvjete i kulture RS nisu mi odgovorili zbog čega su prednost dobili stranci, pa čak i oni koji nisu profesori italijanskog jezika”, ispričala je “Nezavisnim” Špirićeva.

Prema njenim riječima, na mjesto asistenata prošle godine izabran je Dejan Malčić, koji je aplicirao iako tada nije upisao doktorske studije, ali je zbog toga favorizovan na konkursu.

“Pitala sam, ali nisam dobila odgovor, zašto je Marija Fornari dobila mjesto asistenta na predmetu italijanski jezik 1 i 2, kada se zna da je završila osnovni studij ruskog jezika i književnosti i da li je to učinjeno na osnovu njenih pisanih radova”, kazala je Špirićeva.

Njoj je zasmetalo i što je Valerija Uva, sa završenim osnovnim studijem iz španskog i srpskohrvatskog jezika i književnosti, izabrana za saradnika (lektora) na predmetu italijanski jezik 3 i 4.

“Obrazloženje fakulteta je da se za lektore biraju ljudi čiji je maternji jezik italijanski iako nisu profesori tog jezika”, ispričala je Špirićeva i pitala da li je normalno da poslove na javnom univerzitetu dobijaju stranci, a ne domaći mladi kadrovi.

Mladenko Sadžak, dekan Filološkog fakulteta, nerado komentariše navode svoje bivše studentkinje, ali kaže da zna da je tužba podnesena.

“Prava adresa za ovo bila bi Konkursna komisija, a treba znati da je i Prosvjetna inspekcija po prijavi izašla na teren, ali da nije ništa preduzela. Žao mi je što se ovo dešava, ali Brankino pravo je da posegne za svim oblicima zaštite prava koja smatra prekršenima”, bio je izričit Sadžak.

Optužbe

Prema riječima Branke Špirić, iza “problematičnih konkursa” stoji Danilo Kapaso, šef Katedre za italijanski jezik i predsjedavajući Konkursne komisije.

“Za sve navedeno imam potvrdu mog mentora na master studijima kojeg je Kapaso u prepisci u vezi s izborima obavijestio da bi neke odluke mogle da izazovu ‘džumbus’ sa Univerzitetom u Bariju, u saradnji sa kojim je osnovan Odsjek za italijanski jezik u Banjaluci. Taj univerzitet ‘praktično drži šapu nad banjalučkim italijanistikim'”, ispričala je Špririćeva koja u posjedu ima prepisku svog mentora i Kapasa.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/student-generacije-pet-puta-odbijena-na-konkursu-za-mjesto-asistenta/||claudebot