Ne paničiti i preventivno djelovati

Objavljeno: 7. 4. 2012 u 20:07h

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić apelovao je da roditelji djece iz vrtića “Kolibri” u banjalučkom naselju Lazarevo ne paniče zbog slučaja meningitisa u ovom vrtiću, te da djecu dovedu u zdravstvene ustanove kako bi preventivno dobila antibiotike.

“Ovu terapiju dobijaju samo djeca koja su bila u direktnom kontaktu sa djecom iz vrtića i sa dječakom koji je preminuo. Ostali nemaju potrebe da dobijaju bilo kakvu zaštitu”, naglasio je Škrbić.

On je rekao da djeca koja su jutros dobila prvu dozu lijekova treba večeras do 22.00 časa da se jave na drugu dozu. Djeca će injekciju moći dobiti u Pedijatrijskoj službi Poliklinike ili u Pedijatrijskoj ambulanti Kliničkog centra Banjaluka.

Resorni ministar je dodao da je Epidemiološka služba banjalučkog Doma zdravlja uradila kompletnu dezinfekciju svih prostorija, igračaka i posuđa u vrtiću “Kolibri”, te da je data preporuka da vrtić u ponedjeljak ne radi.

On je objasnio da djeca ovu bakteriju najčešće dobiju od nekog od starijih ukućana koji je prenosilac, da je bakterija prisutna u populaciji, ali da se infekcija javlja kod djece kod kojih je imunološki sistem slabiji, usljed prehlade ili gripa, što ne znači da će je svako dobiti.

“Ne znači da je infekcija izbila u vrtiću. Možda je izbila u neposrednom okruženju preminulog dječaka koji je onda došao u vrtić”, rekao je Škrbić i preporučio roditeljima da preduzmu opšte higijenske mjere, kao što je pranje ruku, dezinfekcija i provjetravanje prostorija.

Četvorogodišnji M. K. sinoć je preminuo u 21.15 časova od bakterijskog meningitisa koji se razvio u meningokoknu sepsu, a poslednji put je u vrtiću “Kolibri” bio je u četvrtak.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/ne-paniciti-i-preventivno-djelovati/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])