Stavili slike golog Muhameda na Fejsbuk i dobili sedam godina robije

Objavljeno: 6. 4. 2012 u 14:30h

Sud u Tunisu osudio je dvojicu mladića Džabeura Medžrija i Gazija Bedžija na sedam godina zatvora, jer su na društvenoj mreži “Fejsbuk” objavili karikature obnaženog proroka Muhameda, saopštile su lokalne vlasti, a prenio AFP.

Džabeur Medžri i Gazi Bedži

Agencija navodi da ovaj slučaj ističe sve veću ulogu religije u zemlji nakon izvršene revolucije.

“Oni su osuđeni, jedan od njih u odsustvu, na sedam godina zbog kršenja morala, klevetanja i narušavanja javnog reda”, rekao je juče predstavnik ministarstva pravde Čokri Nefti.

Kazne su izrečene 28. marta, a advokati odbrane su uložili žalbu. Jedan od dvojice osuđenih se nalazi u zatvoru, a drugi nije bio u sudu prilikom izricanja presude. Obojica žive u gradu Mahdija, na oko 200 kilometara južno od prestonice Tunisa.

Slučaj je počeo kada su se dvojica stanovnika Mahdija, jedan od njih advokat, požalili početkom marta da su karikature videli na fejsbuku, rekao je bloger Olfa Rijahi.

Okrivljeni su izložili karikature na kojima je prorok prikazan nag… a i klevetali su istaknute tuniske ličnosti, rekao je Nefti.

“Kazna je previsoka”, rekla je aktivistkinja za ljudska prava Boćra Bel Hadž Hmida, dodajući da je ona poslala peticiju predsjedništvu zbog ovog predmeta.

“Oni su samo dva mladića koji su mislili da su slobodni da kažu da su ateisti i smatrali su da su bezbjedni na Fejsbuku”, dodala je ona.

Aktivistkinja smatra da je ovaj slučaj presedan.

“Prije ovoga, niko nije vodio računa o tome šta se dešava na Fejsbuku”, kazala je ona.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/stavili-slike-golog-muhameda-na-fejsbuk-i-dobili-sedam-godina-robije/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])