Lijekovi sa liste fonda jeftiniji za 20%

Objavljeno: 6. 4. 2012 u 12:33h

Cijena lijekova koji se nalaze na listama Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske smanjena je, u prosjeku, za 20 odsto, dogovorio je Fond sa većinom dobavljača i proizvođača lijekova.

U Fondu zdravstvenog osiguranja rekli su da je primjena nižih cijena počela još u martu.

Da su lijekovi u Srpskoj jeftiniji od medikamenata u Federaciji BiH navedeno je u nedavo objavljenom izvještaju Svjetske banke o troškovima u javnom sektoru u kome je jedno poglavlje posvećeno zdravstvu u BiH.

Poredeći cijene lijekova u BiH, Svjetska banka je zaključila da su neki lijekovi u FBiH skuplji čak 50 odsto nego u Republici Srpskoj.

“Deset od 13 lijekova za kardiovaskularne bolesti skuplji su u FBiH, nego u Srpskoj, a u nekim slučajevima razlika je čak i do 50 odsto”, navodi se u ovom izvještaju.

Stručnjaci Svjetske banke ovu razliku objašnjavaju time što Republika Srpska ima više centralizovan sistem nabavki sa referentnim cijenama, tako da su lijekovi jeftiniji.

“U FBiH je većina cijena lijekova urađena na netransparentan način unutar kantona što dovodi do velikih razlika u cijeni”, navodi se u izvještaju.

U Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ističu da su cijene lijekova zastupljenih na listi lijekova Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske utvrđene po modelu određivanja referentne cijene.

Referentnu cijenu, kako navode, predstavlja najniža cijena istog lijeka (isti hemijski sastav, doza i oblik) različitih proizvođača zastupljenih na tržištu BiH.

“Ovim modelom određivanja cijene lijeka spriječen je monopol bilo kog proizvođača, a najznačajnija prednost je motivacija proizvođača da sniženjem cijene postignu referentnu cijenu i time obezbijede veći plasman svojih lijekova”, rečeno u Fondu zdarvstvenog osiguranja Republike Srpske.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/lijekovi-sa-liste-fonda-jeftiniji-za-20/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])