Grci zbog siromaštva ostavljaju djecu

Objavljeno: 6. 4. 2012 u 11:44h

U Grčkoj roditelji više ne mogu da prehrane svoju djecu – zbog ekonomske krize, mnoge porodice su na pragu finansijske propasti.

Siromaštvo u Grčkoj

Najprije su Grci tražili podršku kancelarija za socijalnu pomoć, a sada traže smještaj za svoju djecu. Dobrotvorne organizacije upozoravaju da su to okolnosti kakve postoje u Trećem svijetu?!

Internet-dnevnik “Dojče mitelštands nahrihten” prenosi da grčke kancelarije za socijalnu pomoć, dobrotvorne organizacije i ustanove više ne mogu da se odupru navali onih koji traže pomoć. Zbog dužničke krize, porodice su pale u siromaštvo i više ne mogu da plaćaju ni kiriju, ni hranu.

To je posebno problematično kada mora da se hrani velika porodica sa petoro do desetoro djece. Zato se mnogi roditelji odlučuju da nekome ostave svoju djecu.

Teoharis Masaras, šef jedne kancelarije za socijalnu pomoć, svakodnevni je svjedok ogromnog porasta broja ugroženih ljudi. On kaže da je u poređenju sa prošlom godinom tri puta više ljudi tražilo životne namirnice za Božić!

Ove godine je primjetno da je pomoć potrebna nekada solidnom srednjem sloju stanovništva – što je razvoj koji se takođe vidi u Španiji. Masaras naglašava da nisu u pitanju samo zahtjevi za finansijskom pomoći: “To što porodice od nas traže da im uzmemo djecu – to je novo. Situacija u porodicama, uz ovakvo siromaštvo i prljavštinu, podsjeća na uslove u Trećem svijetu”.

Kostas Janopulos, koji rukovodi organizacijom “Dječji osmjeh”, upozorava da je kriza sve pogoršala. Alkoholizam, droge i psihički problemi su u “naletu”, a sve više djece biva ostavljeno na ulici.

 Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/grci-zbog-siromastva-ostavljaju-djecu/||claudebot