Naučnici napravili “gluvu sobu” u kojoj čovjek poludi poslije 45 minuta

Objavljeno: 4. 4. 2012 u 19:00h

Povremeno svima prija potpuna tišina. Međutim, u SAD je napravljena soba u kojoj poslije kratkog vremena boravak postaje nepodnošljiv. Najduže vrijeme koje je neko ostao u mraku u “sobi bez eha” u Orfild Laboratoriji u Južnom Mineapolisu jeste samo 45 minuta. Gluva soba upija 99,99 odsto zvuka, i ujedno drži Ginisov rekord za najtiše mjesto na planeti. Međutim, duži boravak u njoj izaziva halucinacije.

Stiven Orfild u "gluvoj sobi"

Napravljena je od blokova od fiberglasa debljine jednog metra, ova soba ima duple zidove od čelika i betona debljine 30 centimetara.

Osnivač kompanije i njen direktor, Stiven Orfild kaže da se od ljudi traži samo jedna stvar – da sjede u sobi u mraku.

 “Do sada je jedna osoba uspjela da izdrži 45 minuta. Kada vlada tišina, uši se naviknu. Što je tiša soba, više stvari čujete. Čujete otkucaje sopstvenog srca, ponekad pluća, čujete kako vam radi stomak. U gluvoj sobi vi postajete zvuk” – kaže Orfild.

On dodaje da je reč o vrlo neugodnom iskustvu i objašnjava da je boravak u sobi toliko uznemiravajući da jednostavno u njoj ne možete da hodate ili stojite, već morate da sjedite.

“Kad hodate, orijentišete se prema okolnim zvucima. U gluvoj sobi, ne primate nikakve informacije. Oduzeta vam je moć percepcije i vaše čulo sluha je “izgubljeno”. Ako ste u sobi pola sata, morate da sjedite u stolici.”

On lično može da boravi unutra pola sata, uprkos tome što mu je ugrađen vještački srčani zalistak koji u gluvoj sobi postaje izuzetno glasan.

Gluvu Orfildovu sobu koriste mnoge kompanije širom SAD, uključujući Nasu, koja u njoj vrši testiranja astronauta koji plutaju u bazenu s vodom, da bi se vidjelo “koliko vremena je potrebno prije nego što počnu da haluciniraju i da li mogu da rade u takvoj atmosferi”.

Gluvu sobu, takođe, koriste mnogobrojni proizvođači, koji u njoj testiraju koliko su njihovu uređaji glasni.

Proizvođač motorcikala “harli dejvidson” koristio je njegovu laboratoriju kako bi napravio tiše motore, ali koji će i dalje zvučati kao “harli dejvidson.”

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/naucnici-napravili-gluvu-sobu-u-kojoj-covjek-poludi-poslije-45-minuta/||claudebot