Grad u akciji “Sat za planetu Zemlju”

Gašenjem svjetla na jedan čas na zgradama nekoliko institucija i ustanova, Banjaluka će se u subotu priključiti svjetskoj akciji “Sat za planetu Zemlju”.

Od 20:30 do 21:30 časova svjetla će biti ugašena na zgradama Administrativne službe grada, Kulturnog centra Banski dvor, Pošta Srpske, Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, Elektrokrajine, te na Muzičkom paviljonu u parku “Petar Kočić”, rečeno je u Administrativnoj službi grada Banjaluka.

Akcija je organizovana s ciljem da se ukaže na pretjerano trošenje energetskih resursa na Zemlji i naglasi da su upotreba energije na efikasaniji način i razvoj održivih energetskih izvora danas ekološki i privredni imperativi.

Osim Banjaluke, koja se četvrtu godinu zaredom uključuje u ovu akciju, “Sat za planetu zemlju” podržaće i drugi gradovi u BiH, između ostalih – Mostar, koji je nosilac ovog projekta za BiH.

 U svijetu poznata kao “Earth Hour”, ova akcija je evoluirala od inicijative, nastale u Sidneju 2007. godine, a prvi put je na globalnom nivou održana 2008. godine. U akciji je prošle godine učestvovao 5.251 grad sa skoro dvije milijarde ljudi u 135 zemalja svijeta na svih sedam kontinenata. Organizator je Svjetski fond za prirodu (WWF – World Wide Fund for Nature).

Izvor: Agencije

Copiright. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.