Odzvonilo cigarama na Kubi?

Objavljeno: 28. 3. 2012 u 20:01h

Kuba je poznata širom svijeta po svojim čuvenim cigarama: Kohiba, Montekristo i Romeo i Julija. Ipak, ljubiteljima dima se na tom ostrvu sve češće govori da izađu van objekta u kom se nalaze ukoliko žele da zapale.

Veći broj restorana u državnom vlasništvu, koji se nalaze u pitoresknoj kolonijalnoj četvrti Havane, “tiho” su počeli da primjenjuju mjere o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru koje su usvojene još 2005. godine. Tada te mjere nisu naišle na odobravanje građana.

Cilj ovih mjera je da se omogući veće uživanje u restoranima i da se od duvanskog dima zaštite kako gosti restorana, tako i zaposleni u njima.

S tim se ne slažu oni koji uživaju u duvanskom dimu. Oni kažu da je pravo da se zapali cigara „dio šarma“ ove tropske zemlje.

Zabrane pušenja u zatvorenim prostorima su već postale praksa u gradovima od Njujorka do Pekinga.

„Zone u kojima je zabranjeno pušenje? Pa to je nevjerovatno!“, rekao je Miahel Kunce, 59-godišnji Nijemac koji je uživao u pušenju dugačke cigare i ispijao rum–kolu u hotelu Konde de Viljanueva, u kom se nalazi jedna od najpopularnijih „cigar–soba“ u čitavoj Havani.

Kunce i još devet ljudi iz Hamburga nalazili su se na devetodnevnoj duvan turi, konzumirajući po tri cigare dnevno i skupljajući do 50 komada za nošenje u Njemačku.

„Zabranu pušenja imamo mi u Evropi i ne želimo je ovdje“, rekao je Kunce dok se aromatični dim širio sa njegove cigare.

Vlasti kažu da će u hotelu Konde de Viljanueva, u kome turisti kao Kunce vole da uživaju u dobroj cigari, i dalje biti dozvoljeno pušenje.

Najmanje devet restorana u maloj kolonijalnoj četvrti Havane, popularnoj kod turista, zabranilo je pušenje unutar lokala od kraja 2011. Najavljeno je da će i ostali lokali slijediti taj primjer, navela je Tanja Sibori PR Habagvaneksa, državne institucije zadužene za dobrobit turista u Staroj Havani.

Samo lokali koji su zatvoreni i klimatizovani su pogođeni ovom mjerom, a Habagvaneks restorani svi imaju otvorene prostore u kojima je pušenje dozvoljeno. Nema govora da će se zabrana primjenjivati na barove i noćne klubove. Vlasnik jednog od privatnih restorana u Havani rekao je da nije dobio nikakva uputstva da li i „paladari“ treba da se pridržavaju ovog uputstva. (paladar – porodični restoran)

„Kampanja se odvija na svjetskom nivou i svi treba da budu dio toga, pokušavamo da napravimo zdraviji prostor čak i za same pušače“, rekla je Sibori.

Gosti restorana i dalje mogu da uživaju u dimu cigara i ispijanju ruma, samo što će za to zadovoljstvo morati da se presele iz unutrašnjosti lokala na terasu.

„Na Kubi je stalni ljeto i zbog toga treba iskoristiti terase i otvorene prostore“, navela je Sibori.
Ipak, tako nešto je i dalje nezamislivo za mnoge na Kubi.

Karipsko ostrvo ima duboko ukorijenjenu kulturu proizvodnje duvana i veoma je ponosno na svoju duvansku industriju, koja je samo u prošloj godini donijela prihod od 401 miliona dolara. Cigarete su bile redovno u mjesečnim sljedovanjima na Kubi čak i onda kada su nedostajale najosnovnije životne namirnice.

Čak su i nepušači imali korist od duvana prodajući cigare na crnom tržištu ili mijenjajući ih za nešto drugo.

Ljekari su Fidelu Kastru 1985. godine zabranili da puši svoje omiljene Kohibe i od tada se lagano počelo sa zabranom pušenja na Kubi, piše The Miami Herald.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/odzvonilo-cigarama-na-kubi/||claudebot