Javni dug BiH u ovoj godini preći će 10 milijardi KM

Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0

U BiH je trenutno u postupku zaključivanje 38 kreditnih sporazuma za finansiranje isto toliko projekata ukupne vrijednosti 982,5 miliona evra.

U ekonomskom i fiskalnom programu BiH za ovu godinu, u čijoj izradi je učestvovala Direkcija za ekonomsko planiranje BiH navodi se da je od ovih sporazuma njih 19, ukupne vrijednosti 374,2 miliona evra, zaključeno i da su trenutno u postupku ratifikacije, poslije čega će sredstva bita na raspolaganju, navodi “Glas Srpske”.

Kreditiraće se uglavnom projekti iz putne i vodovodne infrastrukture, projekti prevencije i zaštite od poplava, projekti u zdravstvenom i energetskom sektoru.

U programu se navodi da je javna zaduženost BiH i dalje u okviru mastriškog kriterijuma, te da se, prema kriterijumima Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, BiH svrstava u umjereno zadužene zemlje.

Prema projekcijama, javni dug BiH u ovoj godini dostići će 10,1 milijardi KM, dok bi u 2013. i 2014. godini trebalo da iznosi 9,9 odnosno 9,2 milijarde KM.

Izvor: Agencije

Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0

Copiright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

Postanite i Vi dio Banjaluka.com tima

Fotografije i video sadržaj slati na e-mail [email protected]