Patrijarh: Te pankerke su “đavolja posla”

Objavljeno: 26. 3. 2012 u 17:25h

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril nazvao je “đavoljim poslom” nedavni nastup ženske pank grupe “Pussi riot” u Crkvi Hrista Spasa u Moskvi. U znak podrške uhapšenim pankerkama aktivisti “Partije ljubavi” su se kupali nagi u fontani.

"Đavolje pankerke"

Patrijarh Kiril rekao je da se “đavo nasmijao” dok su članice benda nenajavljeno u crkvi izvele pjesmu “Bogorodice, Putina progoni!” u februaru, nepune dvije nedjelje prije održavanja predsjedničkih izbora u Rusiji.

Tri članice benda, koje su nosile raznobojne maske za lice da bi sakrile identitet, uhapšene su nakon održavanja “pank molebana”.

One su i dalje u zatvoru, gdje čekaju suđenje prema optužbama za huliganstvo i negiraju učešće u nastupu.

I dok se djevojke suočavaju sa zatvorskom kaznom u trajanju do sedam godina, policija je privela petoro aktivista “Partije ljubavi” koji su nagi skočili u fontanu u jednom tržnom centru na Crvenom trgu u Moskvi u znak podrške uhapšenim članicama.

Incident se dogodio juče, a policija ih je poslije uzimanja izjava sinoć pustila. U akciji organizovanoj posredstvom internet društvenih mreža učestvovalo je oko 30 osoba, od kojih su četiri mladića i devojka, uskočili u fontanu poznatog tržnog centra.

Aktivisti “Partije ljubavi” bivšeg gradonačelnika Arhangelska Aleksandra Donskog pokušali su prethodno da održe protest na Crvenom trgu i tako izraze neslaganje sa odlukom vlasti o zadržavanju pankerki u pritvoru.

Patrijarhu su upućena pisma u kojima se od njega traži da iskaže samilost prema izgrednicama.

“Ima ljudi koji traže opravdanje i umanjenje svetogrđa. Srce mi se slama od gorčine da se neki od njih nazivaju pravoslavcima”, rekao je patrijarh Kiril.

Pojedini članovi Ruske pravoslavne crkve uputili su otvoreno pismo patrijarhu u kojem ga pozivaju da “održi hrišćanski stav” i odbaci sve krivične prijave protiv optuženih.

Dvije od tri uhapšene, Marija Aljokina i Nadežda Tolokonikova, imaju maloljetnu djecu i uhapšene su dan prije izbora, održanih 4. marta.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/patrijarh-te-pankerke-su-davolja-posla/||claudebot