Nominacije za predsjednika Svjetske banke

Objavljeno: 24. 3. 2012 u 08:57h

Izvršni odbor direktora Svjetske banke najavio je da će razmotriti tri nominacije za mjesto predsjednika Banke.

“Odbor sa zadovoljstvom želi da saopšti da će tri nominacije biti uzete u razmatranje za poziciju: Džim Jong Kim, američki državljanin i predsjednik Koledža u Dartmutu, Hoze Antonio Okampo, Kolumbijac i profesor na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, i Ngozi Okonjo-Iveala, Nigerijac i koordinacioni ministar ekonomije i finansija Nigerije”, navodi se u saopštenju Svjetske banke.

Izbor novog predsjednika očekuje se u aprilu.

Svjetska banka je međunarodna finansijska institucija koja obezbjeđuje zajmove zemljama u razvoju za kapitalne programe.

Predsjednik je odgovoran za predsjedavanje sastancima Odbora direktora i sveukupno upravljanje bankom, koja ima 187 zemalja članica.

Tradicionalno, predsjednik Banke uvijek je bio američki državljanin. SAD su najveći dioničar u banci.

Aktuelni predsjednik Robert Zelik saopštio je u februaru da će se povući 30. juna nakon pet godina na dužnosti. Američki mediji javili su tada da je jedan od izglednijih kandidata američka državna sekretarka Hilari Klinton.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/nominacije-za-predsjednika-svjetske-banke/||claudebot