Hladna zima dovela do povećanja potrošnje mazuta

Objavljeno: 20. 3. 2012 u 14:15h

Tokom ove zime, koja je bila najhladnija u posljednjih nekoliko godina, banjalučka “Toplana” je imala povećanu potrošnju mazuta, ali nije imala većih kvarova.

“Tokom prosječne hladnoće `Toplana` potroši između 24 000 i 25 000 tona mazuta, dok je ove sezone ta potrošnja daleko viša, a koliko se potrošilo znaće se na kraju grejne sezone, koja traje do 15. aprila”, rekla je Srni portparol “Toplane” Žaklina Mijatović.

“Toplana” je tokom zime, kada su vanjske temperature dostizale do minus 23 stepena Celzijusova, grijala 24 sata.

Mijatović je potvrdila da se posljednjih dana grije ujutro, a usljed toplijeg vremena tokom dana toplotna energija se ne isporučuje ukoliko su vanjske temperature iznad 14 stepeni Celzijusa.

Ona je naglasila da za sada cijena grijanja ostaje ista, te da nema poskupljenja, s obzirom da Skupština grada Banjaluka nedavno donijela odluku o kreditnom zaduženju Grada od 22 miliona maraka kako bi se pomoglo “Toplani” za nesmetan završetak sezone grijanja.

“S obzirom da će grad obezbjediti ta sredstva, na neki način je zaštitio svoje sugrađane da se cijena grijanja ne povećava, jer je cijena mazuta enormno skočila. U ovu sezonu grijanja smo ušli sa 880 KM po toni, a sad je skoro 1.500 KM po toni”, rekla je Mijatovićeva.

Ona je podsjetila da cijena grijanja za domaćinstva iznosi 1,65 KM po kvadratu.

Banjalučka toplana grije oko 22.000 stambenih i 1.500 poslovnih potrošača, toplovodna mreža u stara je skoro 40 godina.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/hladna-zima-dovela-do-povecanja-potrosnje-mazuta/||claudebot