Četiri domaće firme učestvovaće u tenderu

Objavljeno: 20. 3. 2012 u 13:40h

Četiri domaće građevinske kompanije učestvovaće na međunarodnom tenderu za izgradnju dionice autoputa Banjaluka – Doboj, od Prnjavora, dogovoreno je danas na sastanku predstavnika građevinskih preduzeća koja se bave niskogradnjom i ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenke Golić.

Golićeva je istakla da će svaka od ovih kompanija tražiti međunarodnog partnera te da će se jedni pojaviti kao podizvođači, a drugi kao partneri ili eventualno lideri.

Ona je navela da je ovakav dogovor prihvaćen kao jedino moguće rješenje da neka od domaćih firmi prođe tender, te da bi, ukoliko se to desi, ta kompanija angažovala kompletnu građevinsku operativu Republike Srpske, odnosno konzorcijum koji će biti napravljen.

Prema njenim riječima, samo zajedničkim radom mogu da udovolje poslu i ispoštuju rokove, što će povećati i listu referenci koja će olakšati dobijanje narednih poslova.

Golićeva je podsjetila da su rigorozni uslovi tendera koje postavlja Evropska banka za obnovu i razvoj, te da će cijena biti presudna.

Predstavnici građevinskih firmi istakli su nakon današnjeg sastanka da će, u uslučaju da neka od četiri kompanije dobije posao, biti angažovani domaći proizvođači građevinskog materijala u cilju korišćenja domaćeg materijala, a što manje iz uvoza.

Direktor firme “Integral inženjering” Slobodan Stanković naglasio je da njegova firma ispunjava 40 odsto uslova tendera te da je neophodno naći inostranog partnera koji će ispuniti ostali dio uslova.

On je ocijenio da u Srpskoj u posljednje dvije-tri godine postoji investicioni ciklus kada je riječ o putnoj infrastrukturi te da slijede veliki projekti.

U prvoj fazi tenderske procedure biće dostavljene ponude izvođača sa opštim podacima o predloženim radovima, gdje će ponuđači morati da dokažu dovoljno relevantnog iskustva i stručnosti za radove po prijedlogu ponuđača.

Nakon preliminarne procjene, ponuđači koji ispune kriterijume kvalifikovaće se za drugu fazu u kojoj su uslovi prosječan godišnji promet od najmanje 125 miliona evra, likvidna finansijska sredstva za ispunjavanje novčanog toka izgradnje u periodu od četiri mjeseca, te iskustvo kao glavnog izvođača najmanje dva slična projekta minimalne vrijednosti 60 miliona evra.

Republika Srpska postigla je dogovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj o kreditnom zaduženju od 150 miliona evra za izgradnju dionice autoputa Banjaluka-Doboj, od Prnjavora, dužine 37 kilometara.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/cetiri-domace-firme-ucestvovace-u-tenderu/||claudebot