Pješaci – ranjiva grupa učesnika u saobraćaju

Objavljeno: 19. 3. 2012 u 08:44h

Auto-moto savez Republike Srpske danas će početi petodnevnu preventivnu akciju radi smanjenja broja saobraćajnih udesa u kojima učestvuju pješaci, najmanje zaštićeni učesnici u saobraćaju kojih je prošle godine u Srpskoj poginulo ukupno 27-oro, među kojima jedno dijete.

U okviru akcije pod nazivom “Pješaci – ranjiva grupa učesnika u saobraćaju” radnici auto-moto društava će na određenim lokacijama na kojima su pješaci najugroženiji i najviše stradaju pomagati pri bezbjednom prelasku ulice, saopšteno je iz Auto-moto saveza.

Auto-moto savez upozorio je da su najrizičnije grupe pješaka djeca, mladi, stari, pješaci pod uticajem alkohola i pješaci u zonama stajališta javnog prevoza. Pijani pješaci su veoma rizični učesnici u saobraćaju.

“Na osnovu Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Srpskoj propisane su kazne za pješake koji se kreću po kolovozu pod dejstvom alkohola od 100 do 300 KM”, napomenuli su u Auto-moto savezu.

Na području Republike Srpske prošle godine dogodilo se ukupno 9.378 saobraćajnih udesa u kojima je nastradalo 3.387 lica, među kojima su 163 lica smrtno stradala.

U ukupnoj strukturi smrtno stradalih 17,18 odsto su pješaci, što je za 8,71 odsto manje nego 2010. godine, kada je u saobraćajnim udesima smrtno stradalo 25,89 odsto pješaka od ukupnog broja smrtno stradalih. Broj teško povrijeđene djece pješaka je 25, a teško povrijeđenih odraslih lica-pješaka je 103. Broj lako povrijeđene djece pješaka je 47, a odraslih pješaka je 210.

Prošle godine u saobraćajnim udesima stradalo je 412 pješaka, među kojima su često lica starija od 50 godine života.

Akcija se provodi do petka, 23. marta, u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza i Ministarstvom unutrašnjih poslova Srpske.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/pjesaci-ranjiva-grupa-ucesnika-u-saobracaju/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])