Ljekari preporučuju – što više voća i povrća

Objavljeno: 16. 3. 2012 u 20:19h

Proljetni umor

BANjALUKA, 16. MARTA – Dolaskom proljeća, odnosno toplijeg vremena, mnoge osobe mogu osjetiti umor koji je posljedica, prije svega, manjka vitamina C, koji organizam, usljed jednolične ishrane tokom zime, nije dobijao u dovoljnim količinama.

Ljekari navode da je zbog manjka ovog vitamina iskorištenost kiseonika u ćelijama i tkivu smanjena, oslabljen je imunološki sistem i organizam je podložniji bolestima.

Proljećni umor, ističu ljekari, obilježen je vrlo brzim zamaranjem, manjkom koncentracije, stalnim zijevanjem i potrebom spavanja tokom dana. Smetnje nestaju brzo nakon unosa namirnica koje sadrže veće količine C-vitamina.

Ljekari kažu da na pojavu proljećnog umora utiču i nagle promjene vremena, na koje se organizam teško prilagođava.

S obzirom na skori dolazak proljeća, ljekari Doma zdravlja Banjaluka savjetuju konzumiranje što više svježeg voća i povrća, jer su oni najveći izvori vitamina C.

Da bi se smetnje izazvane proljećnim umorom prebrodile, preporučuje se zdrav san od osam sati i odlazak na spavanje ranije nego obično, fizička aktivnost, kao i unošenje u organizam što više vode, jer voda podiže osjećaj fizičke snage, reguliše probavu i smanjuje osjećaj umora.

Ljekari preporučuju i izlaganje prirodnoj svjetlosti koja utiče na poboljšanje raspoloženja i smanjenje pospanosti, te da se tokom cijele zime i u proljeće troši što više voća i povrća, jer je iskoristivost i djelotvornost C-vitamina iz prirodnih izvora bolja nego iz onih umjetnih.

Preporučuje se jutarnje tuširanje naizmjenično toplom i hladnom vodom, tako da hladna bude posljednja, dok uveče pomaže topla kupka s eteričnim uljima.

Tokom dana ljekari preporučuju tjelesnu aktivnost najmanje 30 minuta – trčanje, hodanje, plivanje. Uza sve neophodno je popiti najmanje 1,5 litru vode na dan, jer ona podiže osjećaj fizičke snage i reguliše probavu, čime se smanjuje i osjećaj umora.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/ljekari-preporucuju-sto-vise-voca-i-povrca/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])