Brazilija na spisku ugroženih mjesta svjetske baštine?

Objavljeno: 14. 3. 2012 u 10:02h

Pred Organizacijom Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) je odluka da li brazilsku prestonicu Braziliju treba da stavi na listu ugroženih mjesta svjetske baštine.

Brazilija

Kako prenosi AP, tim stručnjaka stigao je danas u Braziliju u četvorodnevnu misiju da utvrdi da li šteta načinjena jedinstvenoj futurističkoj arhitekturi grada i izmjene njegovog prvobitnog izgledg zahtijevaju da grad bude stavljen na ovaj spisak.

Brazilija je osnovana 21. aprila 1960.

Grad, koji su u formi aviona (raširenih krila) dizajnirali urbanista Lucio Kosta ,pejzažni arhitekta Roberto Burl Marks i arhitekta Oskar Nimajer, uvršćen je 1987. godine u listu svjetske baštine UNESKO-a. Ukoliko se nađe na spisku ugroženih mjesta, to bi značilo da će grad morati da se povinuje preporukama konzervacije UNESKO-a kako zadržao status svjetskog kulturnog nasljeđa.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/brazilija-na-spisku-ugrozenih-mjesta-svjetske-bastine/||claudebot