Osnažen položaj žena na selu

Objavljeno: 12. 3. 2012 u 11:35h

Akcioni plan za unapređenje položaja žena na selu u Republici Srpskoj doprinio je ekonomskom osnaživanju žena, jačanju njihove socijalne uključenosti, poboljšanju pristupa javnim uslugama, te podizanju svijesti o njihovoj ulozi u društvenom i ekonomskom razvoju, rekla je Srni direktor Džender centra Vlade Srpske Spomenka Krunić.

“Zahvaljujući ovom planu prošle godine razvijeni su i implementirani programi i projekti za unapređenje položaja žena na selu u okviru institucija sistema i nevladinog sektora u Srpskoj”, rekla je Krunićeva povodom sutrašnje sjednice Narodne skupštine na kojoj će biti razmatran Izvještaj o sprovođenju ovog plana.

Ona je napomenula da je ekonomska kriza uticala na provođenje svih javnih politika, pa tako i ove, iako se to uspjevalo amortizovati dijelom uz pomoć donatorskih sredstava, kao i velikom posvećenosti institucionalnih i vaninstitucionalnih partnera koji su uzeli učešće u sprovođenju plana.

“Donošenje Akcionog plana za unapređenje položaja žena na selu do 2015. godine veliki je korak za Republiku Srpsku i kao takav predstavlja privremenu posebnu mjeru u okviru Strateškog plana ruralnog razvoja”, rekla je Krunićeva i dodala da je to prvi takav dokument na Balkanu, čime se značaj njegovog usvajanja i sprovođenja proširio van granica RS i BiH.

Prema njenim riječima, ovaj plan predstavlja osnov i mogućnost za buduće korištenje evropskih i drugih fondova s obzirom na činjenicu da su poljoprivreda i ruralni razvoj prioriteti EU, te da su kao takvi identifikovani i na nivou Republike Srpske posredstvom Strateškog plana ruralnog razvoja.

“U prošloj godini nadležne institucije samostalno su razvile programe za ekonomsko osnaživanje žena na selu, u pogledu jačanja njihovih kapaciteta za zapošljavanje i samozapošljavanje što možemo smatrati napretkom, jer u ranijem periodu nije bilo posebnih programa iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja koji su posebno bili namijenjeni i usmjereni ka ženama”, istakla je Krunićeva.

Ona je naglasila da su osnaženi kapaciteti udruženja žena na selu aktivnostima čiji je nosilac bio Džender centar Republike Srpske u pogledu pisanja i upravljanja projektima za različite podsticaje i druge vrste podrške iz različitih fondova, a zabilježen je i povećan broj zahtjeva udruženja žena za sufinansiranje određenih poslovnih aktivnosti za korištenje podsticajnih sredstava Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

“Ojačana je i međusektorska saradnja institucija i postignut veći stepen povezivanja institucionalnog i vaninstitucionalnog sektora, uključujući lokalne zajednice. Unaprijeđena su znanja i prihvatanje rodno odgovornog budžetiranja kao mogućnosti za poboljšanje kvaliteta i transparentnosti trošenja budžetskih sredstava”, dodala je Krunićeva.

Ona smatra da donošenje, ali i sprovođenje jednog ovako značajnog dokumenta ima svoju posebnu težinu i vrijednost, jer na duži rok utiče ne samo na unapređenje položaja žena na selu u RS, nego i na revitalizaciju seoskih područja.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/osnazen-polozaj-zena-na-selu/||claudebot