Obavezna srednja škola u RS

Objavljeno: 12. 3. 2012 u 12:45h

Uvođenjem obaveznog srednjeg obrazovanja u Srpskoj, po uzoru na zemlje regiona, bio bi povećan broj obrazovanih, ali i zaposlenost, jer u RS još uvijek ima veliki broj onih koji završe samo osnovnu školu, zbog čega nemaju skoro nikakve šanse za zaposlenje, smatraju stručnjaci.

Vršilac dužnosti direktora Pedagoškog zavoda Republike Srpske Mira Grbić podržava ideju da srednja škola postane obavezna jer bismo, kako kaže, na taj način dobili mnogo više obrazovanih ljudi.

Možda bi to značilo određene troškove za Srpsku, ali ideju samu po sebi ne bi trebalo zanemariti jer bi donijela korist društvu u cjelini. To bi bio sigurno jedan od načina da se omladina podstakne za nastavak školovanja na nekoj od visokoškolskih ustanova u Srpskoj – rekla je Grbićeva.

Direktor banjalučke Građevinske škole Ljuban Bajić rekao je da bi trebalo ozbiljno razmišljati o ovom projektu koji su uvele skoro sve zemlje u regionu.

Ovo pitanje je kompleksno i zahtijeva niz sastanaka prosvjetnih stručnjaka da bi bile sagledane dobre i loše strane ovakve odluke. S jedne strane, možda bi moglo doći do pada kvaliteta nastave, dok bi, s druge strane, učenici bili motivisani da nastave dalju edukaciju – dodao je Bajić.

Direktor Gimnazije “Jovan Dučić” u Trebinju Dragoslav Banjak naglasio je da je cilj svake zemlje prosvijećena omladina.

 S druge strane, čim se nešto proglasi obaveznim, opadnu kriterijumi, učenik školu uzima “zdravo za gotovo” i ne trudi se mnogo. Ako bude donesena ovakva odluka, trebalo bi da bude praćena reformom obrazovanja – pojasnio je Banjak.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kazali su da će istraživanja u vezi sa mogućim uvođenjem obaveznog srednjeg obrazovanja u Republici Srpskoj biti završena do 2015. godine.

Dodali su da u Srpskoj trenutno ima 50.326 srednjoškolaca.

Stručnjaci smatraju da bi bilo dobro kada bi se osposobljavali đaci za deficitarna zanimanja kao što su varioci, tesari, zidari, keramičari i vodoinstalateri.

Izvor: Glas Srpske

 

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/obavezna-srednja-skola-u-rs/||claudebot