Akcija čišćenja ilegalnih deponija smeća

Objavljeno: 11. 3. 2012 u 13:51h

Za septembar je u BiH planirana akcija čišćenja ilegalnih deponija smeća. Očekuje se da će u akciji pod nazivom “Lets du it”, koja će trajati svega nekoliko sati, učestvovati više od 100 000 volontera koji će uklanjati divlje deponije, čistiti ulice, naselja i parkove u svojim gradovima.

Čišćenje smeća

“Sličnu akciju među prvima su organizovali Estonci i Slovenci, da bi, nakon što se pokazala kao veoma uspješna, bila organizovana u još 17 zemalja. Ove godine akcija će biti organizovana u više od 90 zemalja svijeta, a cilj je da u narednim godinama bude uključeno još više zemalja kako bi zajedno očistili cijelu planetu od smeća”, rekao je predstavnik Udruženja “Mozaik prijateljstva” iz Banjaluke Miroslav Subašić.

On je izrazio očekivanje će prva ovakva akcija u BiH biti uspješna i da će se uključiti mnogi koji žele da žive u čistoj i zdravoj sredini. Prema njegovim riječima, cilj je uklanjanje najmanje 20.000 tona smeća iz prirodnog okruženja i da se stvori globalni registar svih ilegalnih deponija u BiH kako bi podigli svijest javnosti o zaštiti životne sredine i okoline.

Ideja o ovakvom načinu rješavanja divljih deponija dolazi iz Estonije, a od 2008. godine, kada je prvi put organizovana, pa do danas u jednodnevnom čišćenju deponija učestvovalo je više od 2.000.000 ljudi.

Slovenci su 2010. u akciji “Očistimo Sloveniju za jedan dan” očistili 15.000 tona otpada, a učestvovalo je 270.000 volontera ili 15 odsto stanovništva. U Srbiji je akcija provedena u junu 2011., kada je očišćeno 150.000 metara kubnih površine, a uključilo se skoro 290.000 volontera.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/akcija-ciscenja-ilegalnih-deponija-smeca/||claudebot