Do kraja godine ugasiće se kancelarija OHR-a

Objavljeno: 10. 3. 2012 u 12:09h

Kancelarija visokog predstavnika /OHR/ u BiH uskoro će biti zatvorena, a posljednjih dana i zvaničnici EU i američka administracija sve češće postavljaju pitanje koja je svrha postojanja ove institucije za koju se godišnje izdvaja čak osam miliona KM, piše “Pres Republika Srpska”.

List piše da zvaničnici EU i američka administracija smatraju da je ta cijena previsoka u odnosu na ulogu i uticaj OHR-a, ali da se planovima Brisela i Vašingtona da do kraja godine bude ugašena ova kancelarija, a pozicija visokog predstavnika izmještena van BiH, žestoko protivi veliki dio OHR-ovih zvaničnika, prvenstveno, zbog ličnih interesa i fantastičnih plata.

“U naporima da izdejstvuju produženje mandata službenici OHR-a podršku pronalaze u vodećim bošnjačkim političarima, koji u OHR-u još vide snažnog saveznika. Tako međunarodni činovnici pod patronatom Valentina Incka rade na strategiji ‘proizvodnje problema’, koji koče dijalog domaćih političara i udaljavaju BiH od evropskih integracija”, piše “Pres”.

Izvori lista iz kancelarije EU u Sarajevu tvrde da su zvaničnici OHR-a početkom godine pokušali da problematizuju donošenje budžeta zajedničkih institucija za 2011. godinu, kao i da nastoje da sličnu situaciju kreiraju i u vezi sa donošenjem izmjena zakona o izborima u Srebrenici.

“Imajući na umu da su Amerikanci posebno osjetljivi na pitanje Srebrenice, zvaničnici OHR-a i SDA kreirali su ovaj problem s ciljem da visoki predstavnik dobije odobrenje da nametne izmjene Izbornog zakona u vezi sa pravom glasanja u toj opštini”, navodi isti izvor.

On dodaje da je čelnicima SDA čak sugerisano da ovim pitanjem uslove saglasnost na dogovor o parcijalnoj primjeni odluke u slučaju “Sejdić – Finci”, čime bi bili ugroženi napori zvaničnika BiH da sredinom godine upute Briselu zahtjev za dobijanje kandidatskog statusa.

“Za nas iz EU ovakvi potezi OHR-a potpuno su neprihvatljivi i mi smo o tome obavijestili i Valentina Incka i zvaničnike SAD”, ističe sagovornik “Presa” i dodaje da je propao i pokušaj zvaničnika OHR-a da za septembar odgode donošenje odluke PIK-a o ukidanju međunarodne suprevizije u Brčko distriktu.

Sagovornik ovog lista napominje da je u OHR-u, uz razne izgovore, traženo da se sjednica Upravnog odbora PIK-a pomjeri za pet mjeseci, ali da prijedlog nije usvojen, te će sjednica PIK-a biti održana krajem maja, kako je i planirano.

“Na sjednici biće donesena odluka o okončanju supervizije, zatvaranju kancelarije supervizora u Brčkom i otvaranju biroa EU za taj distrikt. U Briselu, a takvom stavu je blizu i Vašington, očekujemo da bi PIK odluku o zatvaranju OHR-a mogao donijeti u decembru, čime bi konačno bili stvoreni uslovi za nesmetano djelovanje ambasadora Petera Sorensena, ali i dogovaranje domaćih političara na putu ka EU i NATO”, ističe sagovornik “Presa”.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/do-kraja-godine-ugasice-se-kancelarija-ohr-a/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])