Neplaćanje alimentacije = nasilje nad djetetom

Objavljeno: 8. 3. 2012 u 14:40h

Neplaćanje alimentacije predstavlja nasilje nad djetetom, jer ugrožava njegov razvoj i odrastanje i dovodi ga u stanje socijalne potrebe, smatra ombudsman za djecu Republike Srpske Nada Grahovac.

“Roditelji zaboravljaju da razvodom braka ne prestaju biti roditelji, te da zbog njihove odluke o razvodu djeca ne treba da ispaštaju, a to se često dešava”, naglasila je Grahovac.

Ona je rekla Srni da zbog neriješenih međusobnih odnosa, koji su prethodili razvodu, roditelj kod koga dijete ne živi neplaćanjem alimentacije “kažnjava” bivšeg supružnika, zbog čega nadležne institucije moraju koristiti sve zakonom utvrđene mjere i sankcije.

“Porodičnim zakonom utvrđeno je da roditelju može biti oduzeto roditeljsko pravo ako duže od mjesec dana ne brine o djetetu sa kojim ne živi, ako zanemaruje brigu o osnovnim životnim potrebama djeteta ili se ne pridržava mjera koje je radi zaštite prava i dobrobiti djeteta prethodno donio nadležni organ”, pojasnila je Grahovac.

Ona je naglasila da je roditelj i u slučaju oduzimanja roditeljskog prava obavezan da izdržava dijete.

Prema njenim riječima, pravo na izdržavanje ima svako dijete, bez obzira da li je rođeno u braku ili vanbračnoj zajednici, jer je zakonom propisano da su roditelji dužni da izdržavaju maloljetnu djecu. “O pravu na izdržavanje odlučuje sud, a visina alimentacije ne može biti manja od 15 odsto dohotka roditelja za svako izdržavano lice, niti veća od 50 odsto za sva lica koja traže izdržavanje”, precizirala je Grahovac.

Ona je dodala da prilikom utvrđivanja mogućnosti lica koje je dužno da daje izdržavanje, sud uzima u obzir sva njegova primanja i stvarne mogućnosti da stiče povećanu zaradu, kao i njegove vlastite potrebe i zakonske obaveze po osnovu izdržavanja, te uzrast djeteta i potrebe za njegovo školovanje.

“Ukoliko roditelj koji je obavezan, ne plaća alimentaciju, dijete, odnosno drugi roditelj, kao njegov zakonski zastupnik može podnijeti tužbu za plaćanje izdržavanja. Organ starateljstva može u ime maloljetnog djeteta pokrenuti spor o izdržavanju, odnosno za povećanje izdržavanja, kada roditelj kod koga se djete nalazi na zaštiti i vaspitanju bez opravdanih razloga ne koristi to pravo”, rekla je Grahovac.

Ona je pojasnila da je, ukoliko roditelj ne traži izvršenje dosuđenog izdržavanja, organ starateljstva ovlašten da u ime maloljetnog lica podnese sudu prijedlog za izvršenje.

Grahovac je napomenula da, ako lice izbjegava da daje izdržavanje za dijete, a ta dužnost je utvrđena na osnovu izvršne sudske odluke ili poravnanja pred sudom ili drugim organom, čini krivično djelo izbjegavanja davanja izdržavanja i može biti kažnjeno novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/neplacanje-alimentacije-nasilje-nad-djetetom/||claudebot