Članice EU kršile sopstvena pravila

Objavljeno: 8. 3. 2012 u 13:46h

Članice EU prodale su Grčkoj tokom 2010. godine oružje u vrijednosti od milijardu evra, u trenutku kada se uveliko pregovaralo o finansijskoj pomoći Atini, prenosi radio “Dojče vele”.

Evropska unija


“Grčka danas posjeduje 1.600 tenkova, što je gotovo četiri puta više od Njemačke. Istovremeno, svaki poznavalac vojne strategije reći će da, zbog geološke konstitucije, Grčkoj tenkovi za odbranu zemlje nisu ni od kakve koristi. Ali, Grčka i dalje kupuje naoružanje”, tvrdi isti izvor.

Najviše koristi od toga ima Francuska koja je Grčkoj prodala borbene avione i helikoptere u vrijednosti od gotovo 800 miliona evra, rakete u vrijednosti od 58 miliona i elektroniku za protivazdušnu odbranu za 19 miliona evra.

Članice EU izvezle su 2010. godine oružje i opremu u vrijednosti od 2,5 milijardi evra u Saudijsku Arabiju, zatim u Ujedinjene Arapske Emirate (1,5 milijardi), Oman (1,2 milijarde) i u Bahrein, Jordan, Kuvajt, Katar i Jemen (ukupno 1,1 milijarda evra).

Holandija i Njemačka, zemlje koje od Grčke traže još strože mjere štednje, prodale su Atini vojnu opremu i vozila u vrijednosti od 90 miliona evra, a Italija dijelove za avione i naoružanje za 52 miliona. I Španija je ostvarila dobit od prodaje hemikalija koje su potrebne za eksploziv u vrijednosti od 33 miliona evra.

“Grčka trenutno pokušava da uštedi svaki mogući cent iz državnog budžeta, ali naoružanje je još najveća stavka potrošnje. Kao razlog se navodi potencijalna opasnost koju navodno predstavlja susjedna Turska”, ističe “Dojče vele”.

Nekadašnji grčki zamjenik ministra odbrane Panos Beglitis 2010. godine je izjavio da zemlje EU nisu izvršile pritisak na Atinu da kupuje oružje kako bi joj bili otpisani dugovi. On je podsjetio da je opsežna trgovina oružjem postojala oduvijek i da se grčka kupovina ne događa zbog krize.

Međutim, jedan savjetnik tadašnjeg premijera Jorgosa Papandreua, koji je želio da ostane neimenovan, izjavio je da niko nije rekao da Grčka treba da kupuje ratne brodove kako bi dobila finansijsku pomoć, ali da je svima u Atini bilo jasno da će Grčka uživati veću podršku ako kupuje naoružanje iz EU.

Pojedine diplomate u Briselu upozoravaju na stanje u Alžiru gdje bi, nakon izbora, moglo da dođe do nemira i gdje će islamističke grupe pokušati da uklone autokratskog predsjednika Abdelaziza Butefliku. Raniji sukobi u toj zemlji 1992. godine kulminirali su u građanskom ratu u kome je poginulo 200.000 ljudi.

“Ako Alžir postane nova Libija ili Sirija, tada na terenu neće biti manjka oružja koje je uvezeno iz članica EU. Ukupan izvoz samo za 2010. godinu iznosi gotovo milijardu evra. Evropske zemlje prodale su, prije revolucija, diktatorima u Egiptu, Libiji i Tunisu oružje u vrijednosti od pola milijarde evra, a to oružje i danas kola Libijom”, tvrdi “Dojče vele”.

Zemlje Evropske unije trebalo bi da slijede pravilo prema kome ne smiju da prodaju oružje zemljama u kojima postoji “otvorena opasnost” da će se oružje upotrebiti za unutrašnju represiju ili “koje bi moglo izazvati ili produžiti oružani sukob”. Taj stav je vrlo nejasan i rastegljiv, pa nije čudno što se često zaobilazi.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/clanice-eu-krsile-sopstvena-pravila/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])