Akademci Srpske na skupu u Slovačkoj

Objavljeno: 8. 3. 2012 u 08:36h

Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) učestvovaće danas i sutra na skupu, kojeg u Smolenicama u Slovačkoj organizuje Konferencija akademija podunavskih zemalja.

ANURSKonferencija je formirana u septembru prošle godine na inicijativu Evropske komisije za regije, a pod okriljem Evropske akademije nauka i umjetnosti, s ciljem da se povežu naučni kapaciteti dunavske regije, koji će biti nosioci naučnoistraživačkih projekata.

Projekti bi se vezivali za oblast održive energije, kulture, turizma, kvaliteta vode, biodiverziteta, obrazovanja, tržišne konkurencije i bezbjednosti, te organizovanog kriminala.

Na skupu će biti određeni koordinatori i partner institucije za saradnju, a ANURS će predložiti da postane partner u oblasti obnovljivih izvora energije i održivog razvoja, te visokog obrazovanja i organizovanog kriminala i bezbjednosti, za koje će angažovati najkvalitetnije naučnike i stručnjake kao saradnike.

“Značajno je što je ANURS pozvana da učestvuje na ovom skupu na prijedlog više nacionalnih akademija iz okruženja, koje vide Akademiju kao ravnopravnog partnera u svim budućim aktivnostima iz oblasti nauke”, saopšteno je iz ANURS-a.

Učesnici skupa, osim ANURS-a, biće predstavnici nacionalnih akademija iz Austrije, Bugarske, Češke, Njemačke, Mađarske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Moldavije, Crne Gore, Srbije i Ukrajine. Skupu će, takođe, prisustvovati predstavnici Evropske komisije, s ciljem da pruže detaljne informacije o vrstama i mogućnostima raspoloživih fondova.

Skup će biti održan pod pokroviteljstvom predsjednika Slovačke Ivana Gašparovića, predsjednika Slovačke akademije nauka i umjetnosti Jaromira Pastoreka i predsjednika Evropske akademije nauka i umjetnosti Feliksa Ungera.

Iz ANURS-a podsjećaju da je potvrda kvaliteta i istrajnog naučnog i društveno prepoznatljivog rada njenih članova i izbor predsjednika ANURS-a Rajka Kuzmanovića i generalnog sekretara akademika Dragoljuba Mirjanića za članove Ukrajinske akademije nauka, na Skupštini ove akademije 27. januara.

“Izbor akademika ANURS-a u članstvo Ukrajinske akademije predstavlja posebnu čast, imajući u vidu da je riječ o instituciji od izuzetnog značaja u Ukrajini, koja ima tradiciju dugu više od 100 godina, a osnovne aktivnosti usmjerene su na kvalitet obrazovanja i podsticanje naučnog i istraživačkog rada kroz programe u svim oblastima nauke”, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Ukrajinske akademije Nikolaj Dubina zvaničnim pismom je obavijestio Kuzmanovića i Mirjanića o izboru, uputio čestitke i obrazložio da će u narednom periodu, na osnovu obostranog dogovora, biti uručeni dokumenti o izboru – povelja i članska karta.

Dubina je u pismu izrazio uvjerenje da će prisustvo akademika ANURS-a, kao članova Ukrajinske akademije, osnažiti dosadašnje veze između dvije akademije, te da će one nastupati zajednički prema evropskim i drugim istraživačkim fondovima.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/akademci-srpske-na-skupu-u-slovackoj/||claudebot