Novinar BHTV-a snimao mučenja ?

Objavljeno: 7. 3. 2012 u 10:56h

Nadležna tužilaštva u BiH do danas nisu riješila slučajeve nestanka i mučenja Srba u Zenici, iako prema nezvaničnim informacijama, postoji video-materijal važan za istrage čiji je jedan od autora navodno tadašnji urednik tv-kuće ”Zetel”, a danas urednik političkog magazina BHRT-a “Crta” Amarildo Gutić, piše danas sarajevska štampa.

”O tome ne želim da govorim putem telefona”, rekao je Gutić sarajevskim medijima koji tvrde , pozivajući se na izvor iz pravosuđa BiH, da nije nemoguća verzija da Gutić, skrivajući svoje snimke, faktički čini krivično djelo prikrivajući ratni zločin.

Sumnja se da su ratni vojni zarobljenici i civili srpske nacionalnosti mučeni, a pojedini i ubijani u selima u okolini Zenice, te u prostorijama Vojne policije i Muzičke škole u centru grada.

Pozivajući se na dobro upućene izvore, sarajevska štampa piše da su i tadašnji evropski posmatrači evidentirali slučajeve zatvaranja srpskih civila bez važećih sudskih rješenja.

Navodno, Kantonalno tužilaštvo preuzelo je od vojnog tužilaštva obimnu dokumentaciju o tim slučajevima, ali rezultata još nema.

Iako je Žalbeno vijeće Haškog tribunala 22. aprila 2008. godine potvrdilo dio presude bivšem komandantu trećeg korpusa Armije BiH Enveru Hadžihasnoviću, što se odnosilo na propuštanje kažnjavanja odgovornih za maltretiranje zarobljenika u Muzičkoj školi u Zenici, do danas ovaj slučaj nije riješen.

Izvor: Agencija

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/novinar-bhtv-a-snimao-mucenja/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])