Izgrađeno za četvrtinu stanova manje

Objavljeno: 6. 3. 2012 u 10:28h

U BiH prošle godine završeno je 2.755 novih stanova, što je za 24,9 odsto manje nego prethodne godine, podaci su Agencije za statistiku BiH, koji potvrđuju da oblast stanogradnje i dalje snažno potresa kriza.

Komercijalni direktor banjalučke građevinske firme “Ars studio” Zoran Pavlović rekao je za banjalučku štampu da su osnovni razlozi zbog kojih je došlo do značajnog pada izgradnje novih stanova veliki pritisak birokratije na ovaj sektor i krizni uslovi poslovanja.  On je dodao da proces dobijanja potrebne dokumentacije do trenutka validne građevinske dozvole traje između jedne i dvije godine. Pavlović je naveo da je prosječna cijena kvadratnog metra novogradnje u centru Banjaluke sada oko 2.000 KM sa PDV-om, a van centra oko 1.500 KM plus PDV, što je i dalje u trenutnim uslovima za kupce visok iznos.

Vlasnik sarajevske agencije za nekretnine “Artis” Saša Pitner rekao je da su cijene kvadrata novogradnje u Sarajevu 2011. godine padale i za 40 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a u urbanim gradskim naseljima između 20 i 30 odsto, tako da je cijena kvadratnog metra između 1.300 i 1.600 KM za novu gradnju. “Zbog nižih cijena kvadrata prošle i početkom ove godine ostvarujemo bolju prodaju. Cijene prije ovog perioda bile su nerealne, a otkad su pale prodaja se poboljšala”, rekao je Pitner.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/izgradeno-za-cetvrtinu-stanova-manje/||claudebot