Uspostaviti značajniju saradnju sa Rusijom

Objavljeno: 5. 3. 2012 u 09:01h

Direktor Centra za strateške studije Republike Srpske Predrag Nikolić smatra da bi Srpska saradnju sa Rusijom trebalo da učini još značajnijom, prvenstveno na način da se malo manje orijentiše samo na Moskvu, kao glavni grad Ruske Federacije, odnosno da razvija saradnju sa nekim od ruskih regiona.

Predrag Nikolić

Predrag Nikolić

“Možemo da pokušamo ujediniti, na primjer, naše proizvođače, koji bi kao takvi mogli da se pojave na tamošnjem tržištu. Nama je problem u tome što ne možemo da obezbijedimo kontinuitet izvoza na ovo tržište i tu sami moramo da učinimo više”, ocijenio je Nikolić.

On je podsjetio na jednu od velikih ruskih investicija – ispitivanje nalazišta nafte u Srpskoj, vrijedno oko pet miliona evra, uz osnivanje zajedničke firme. “Ova investicija će sigurno biti veća, jer prvi pokazatelji govore da kod nas zaista ima nafte i da su ta ulaganja opravdana”, rekao je Nikolić .

On je ocijenio da je najvažnije da Rusija ne odustane od “Južnog toka”, čija bi realizacija trebalo da počne krajem godine.

“Bilo je najava da bi, ako Ukrajina proda Rusiji većinski paket akcija gasovoda i naftovoda, bilo odustajanja od ‘Južnog toka’, što bi za nas bila velika šteta i u strateškom i u ekonomskom pogledu”, naveo je Nikolić.

Govoreći o predsjedničkim izborima u Rusiji, Nikolić je rekao da je ubijeđen u pobjedu lidera Jedinstvene Rusije Vladimira Putina, a čime bi bilo osigurano da će kurs Rusije prema Balkanu, a prije svega prema Srbiji i Srpskoj, ostati nepromijenjen.

“Vladimir Putin je bio premijer Rusije i sigurno je i sam odobrio neke od velikih projekata u Srpskoj, kao što su naftna istraživanja. Jedan je od ljudi, koji su snažno podržali saradnju Rusije i Srpske. Međutim, mi moramo učiniti više da ta saradnja bude još značajnija”, poručio je Nikolić.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/uspostaviti-znacajniju-saradnju-sa-rusijom/||claudebot