Potrošnja kokaina tri do pet tona godišnje

Objavljeno: 3. 3. 2012 u 14:15h

Kokain, koji se u ogromnoj količini proizvodi u Južnoj Americi, sve više stiže do obala Evrope, uključujući i Rusiju u kojoj se zaplijenjena količina ove droge svake godine uvećava za 20 do 30 odsto, rekao je šef ruske Federalne službe za kontrolu narkotika Viktor Ivanov.

Nakon posjete nizu zemalja Srednje Amerike, Ivanov je rekao da je povećana i potrošnja kokaina koja trenutno u Rusiji iznosi od tri do pet tona godišnje.

On je dodao da je sa američkim kolegama razmotrio mogućnost razrade međunarodnog plana za borbu protiv proizvodnje droge u Južnoj Americi pod nazivom “Duga 3”.

U izlaganju na Nacionalnom institutu za krivično pravo u Meksiku Ivanov je posebnu pažnju poklonio borbi protiv gobalne proizvodnje i prometa narkotika koji se odvija u dva centra – u Južnoj Americi gdje se proizvodi više od 1 000 tona kokaina godišnje i u Avganistanu koji proizvodi 95 odsto heroina na svjetskom tržištu.

Posebnu zabrinutost Ivanov je izrazio zbog drugog centra koji se nalazi u neposrednoj blizini ruskih granica.

“Posjeta Latinskoj Americi pokazala je da su danas, nažalost, napori naših sjevernoameričkih partnera u mnogome usmjereni na borbu protiv tranzita švercovane droge, a ne na borbu protiv njegove proizvodnje”, rekao je Ivanov.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/potrosnja-kokaina-tri-do-pet-tona-godisnje/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])