Srbija izuzetnim naporima postigla napredak

Objavljeno: 2. 3. 2012 u 10:13h

Evropski zvaničnici pozdravili su odluku Evropskog savjeta da dodijeli Srbiji status kandidata za članstvo u EU, navodeći da je Srbija izuzetnim naporima postigla napredak u dijalogu sa Prištinom.

Predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej rekao je na pres-konferenciji, nakon sastanka lidera EU u Briselu, da se Srbija ohrabruje da preduzme nove napore kako bi napredovala ka članstvu u EU i kako bi se nastavila dobra saradnja u regionu.

Komentarišući spekulacije da je pravi razlog za rumunsku blokadu Srbije bio problem koji Rumunija ima sa prijemom u Šengensku zonu, Rompej je rekao da srpska kandidatura i ulazak u Šengensku zonu nemaju nikave veze, niti su u bilo kojem trenutku ta dva pitanja bila povezana.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso pozdravio je odluku o dodjeljivanju statusa kandidata Srbiji , navodeći da je to dobra odluka, jer pokazuje da EU opstaje i da je i dalje vrlo privlačna.

“Sljedeće godine ćemo pozdraviti nove članove i sve koji žele da pristupe članstvu”, rekao je Baroso.

Prema ranijem pisanju beogradske štammpe, Srbija će iz evropskog budžeta, po dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU, dobijati godišnje oko 260 miliona evra, što je za trećinu više novca nego što je do sada dobijala iz fondova.

Kandidatura će privući i strane direktne investicije, a najviše bi trebalo da profitiraju srpska poljoprivreda i regionalni razvoj.

Srbija će moći da koristi nova bespovratna sredstva iz fondova za pretpristupnu pomoć (IPA). Evropski novac moći će da se koristi za više namjena nego do sada, a jedini problem je što će na veći dio tih sredstava morati da se čeka do 2014. godine.

Sticanjem statusa kandidata, Srbija će dobiti pravo da učestvuje u svih 26 programa EU, a očekuje se i dodatno interesovanje stranih investitora za dolazak u Srbiju.

Ranije je guverner Narodne banke Srbije /NBS/ Dejan Šoškić rekao da bi dobijanje statusa kandidata moglo da stabilizuje srpski dinar, koji je posljednjih dana dostigao najniže vrijednosti u odnosu na evro, odnsno 110 dinara za evro.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/srbija-izuzetnim-naporima-postigla-napredak/||claudebot