Uskoro registracija gazdinstava

Objavljeno: 28. 2. 2012 u 11:07h

Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) iz Banjaluke uskoro će krenuti u posao razvrstavanja poljoprivrednih gazdinstava na komercijalna i nekomercijalna, najavila je Jelena Ćetković, direktor APIF-a.

Jelena Ćetković

Jelena Ćetković

Navodeći da za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS već vode registar poljoprivrednih gazdinstava, ona je istakla da je i predstojeća registracija važna i korisna za poljoprivredne proizvođače.

Ćetkovićeva je, takođe, izrazila spremnost APIF-a da, pored postojećih registara, preuzmu i druge poslove, poput vođenja elektronskog registra privrednih društava, stečajne mase i ostalih baza podataka važnih za razvojna planiranja institucija RS.

Ona je objasnila da će jedinstveni registar privrednih društava morati biti formiran, jer je to i jedna od obaveza iz evropskih integracija.

“Jedinstveni registar privrednih subjekata je potreban kako bi institucije RS dobile jasnu finansijsku sliku stanja u privredi i sebi olakšale posao u pravljenju srednjoročnih i dugoročnih razvojnih planova”, dodala je Ćetkovićeva u izjavi za “Nezavisne novine”.

Ona je naglasila da APIF ima uspješnu saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede RS i da je u toku razmatranje Nacrta ugovora između APIF-a i Ministarstva koje bi uskoro trebalo da objavi rokove i dinamiku procesa razvrstavanja poljoprivrednih gazdinstava na komercijalna i nekomercijalna.

Ćetkovićeva kaže da ljudi koji se opredijele za obavljanje djelatnosti kao što je poljoprivreda, automatski dobijaju i obavezu da izdvajaju određeni iznos za državu, dok, s druge strane, ostvaruju pravo na socijalnu zaštitu i penziju.

“Potrebna je samo veća edukacija kako bi poljoprivrednici prepoznali prednosti registracije i tako se osjećali zaštićenima. Evropska unija nam nameće standarde koje moramo ispoštovati i ako smo se već opredijelili za evropske integracije moramo donositi nove zakone i početi ih primjenjivati”, pojasnila je direktor APIF-a

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/uskoro-registracija-gazdinstava/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])