Obrišite istoriju pretraživanja dok nije kasno!

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Objavljeno: 28. 2. 2012

Googleova nova ujedinjena Politika privatnosti na snagu stupa 1. marta. Sve podatke o vama koje Google automatski prikuplja, poput stranica koje posjećujete, biće prebačene u jednu virtuelnu kantu s vašim imenom.

Zahvaljujući novoj Politici svi će se podaci prikupljeni s odvojenih računa korisnika kombinovati u jedan. Ako ne prihvatite nove uslove izgubićete pristup nekim od svojih omiljenih mjesta na internetu, piše Tech News Daily.

No, nije sve tako crno, jer preostaje vam opcija da izbrišete svoju istoriju pretraživanja.

Electronic Frontier Foundation (EFF), neprofitna organizacija sa sjedištem u San Franciscu, a koja se zalaže za internetsku privatnost upozorava kako podaci o pretraživanju interneta mogu otkriti osjetljive informacije o vama, poput činjenica o vašem položaju, vašim interesima, starosti, seksualnoj orijentaciji, vašoj vjeri ili zdravstvenim pitanjima, te mnoge druge informacije.

Ako na Googleu obrišete svoju istoriju pretraživanja koja uključuje sve vaše internetske pretrage popis svih stranica koje ste posjećivali, spriječićete Google da te podatke poveže s onima prikupljenima sa svojih ostalih servisa poput Gmaila ili YouTubea. I dok niko ne zna kako bi tačno Google koristio vaše kombinovane informacije, promjene u Politici privatnosti uzrokovale su mnogo negodovanja pri samoj najavi promjena u januaru.

Centar za digitalnu demokratiju danas je američkoj Saveznoj trgovinskoj (FTC) komisiji predao žalbu, od koje zahtjeva tužbu protiv Googlea i zabranu uvođenja nove Politike privatnosti. FTC Google može globiti sa 16 hiljada dolara za svaki dan kršenja zabrane.

U međuvremenu Electronic Frontier Foundation internetskim korisnicima preporučuje brisanje istorije pretraživanja. Evo kako to možete uraditi:

1. Otiđite na Google.com i prijavite se na svoj korisnički račun

2. Zatim otiđite na meni koji se u gornjem desnom uglu otvara ispod vašeg imena, čime ćete dobiti uvid u stranicu za uređivanje vaših korisničkih podešavanja i odaberite “Account settings”, to jest “Podešavanje računa”

3. Pronađite “Services”, odnosno “Usluge” , gdje ćete pronaći opciju “View, enable or disable web-history”, odnosno “Prikaz, omogućavanje i onemogućavanje web-istorije”. U tom odjeljku možete ukloniti vašu cijelu istoriju pretraživanja, ili samo njene dijelove koje odaberete.

Kada onemogućite istoriju pretraživanja, ona će takva ostati do trenutka kada je ponovo sami ne uključite.

Izvor: Index.hr

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Međunarodno priznati IT kursevi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?