Trka za Oskara

Objavljeno: 26. 2. 2012 u 10:06h

U Kodak teatru u Los Anđelesu večeras će se održati ceremonija dodjele Oskara koja će ove godine po 84. put okupiti ono najbolje što Holivud i kinematografska industrija imaju da ponude.

Tradicionalnu svečanost vodiće američki komičar Bili Kristal, a među zvijezdama koje će pobjednicima predavati zlatne statuete biće Tom Kruz, Hale Beri, Tom Henks, Anđelina Džoli, Kris Rok, Penelope Kruz, Bredli Kuper, Kameron Diaz, Dženifer Lopez i Ema Stoun.

Za glavnu nagradu – Oskara za najbolji film, ove godine umjesto deset takmiči se devet ostvarenja od kojih najviše nominacija – 11, ima dječiji avanturistički film “Igo” Martina Skorsezea, priča o dječaku koji tridesetih godina prošlog veka živi na željezničkoj stanici u Parizu.

Odmah iza njega, sa jednom nominacijom manje, je francuski film “Glumac” (The Artist) koji važi za glavnog favorita. Ovo crno-bijelo ostvarenje, koje nas vraća u zlatno doba “nijemog” Holivuda, je romantična priča o glumcu čija se karijera naglo prekida sa dolaskom zvučnog filma.

Ozbiljni favorit je i porodična drama “Potomci” Aleksandera Pejna, topla i duhovita priča o životnim krizama i ljubavi koja sve pobjeđuje. Još jedno ostvarenje kojem se daju velike šanse za osvajanje zlatne statuete je drama “Služavke” u režiji Tejt Tejlor koja govori o diskriminaciji i izrabljivanju crnaca u bogataškim kućama američkog Juga 60-ih godina prošlog vijeka.

“Ekstremno glasno i nevjerovatno blizu” Stivena Daldrija, priča o dječaku koji je izgubio oca u terorističkom napadu, 11. septembra 2001. na Njujork, takođe, važi za jednog od ozbiljnih kandidata, posebno zbog tematike na koju su Amerikanci izuzetno osjetljivi.

Tu su još “Ponoć u Parizu” Vudija Alena, romantična komedija o scenaristi koji mašta da napusti Holivud i postane ozbiljan pisac, u kojoj malu ulogu ima i prva dama Francuske Karla Bruni Sarkozi, kao i sportska drama “Formula uspeha” Beneta Milera. U trci za Oskara su još “Drvo života” Terensa Malika, svojevrsna oda životu, kao i priča o prijateljstvu dječaka i konja, “Ratni konj”, velikog holivudskog majstora Stivena Spilberga.

Za Oskara za najbolju režiju konkurišu tri velika majstora kinematografije – Martin Skorseze (Igo), Terens Malik (Drvo života), Vudi Alen (Ponoć u Parizu) i dva reditelja mlađe generacije Aleksander Pejn (Potomci) i Mišel Azanavisijus (Glumac).

Na čelu kolone u trci za Oskara za glavnu mušku ulogu je Džordž Kluni koji u filmu Aleksandera Pejna glumi oca i supruga na životnoj prekretnici. Glavni konkurent mu je Žan Dižarden, zvezda nijemog filma “Glumac” koji je svojim šarmom prosto opčinio Holivud i koji za ovu ulogu već ima nagradu Britanske filmske akademije (Bafta).

Najveći autsajder među nominovanom petorkom je meksički glumac Demijan Bičir koji je, iako malo poznat van granica svoje zemlje, uspio da uđe u uži spisak konkurenata za najprestižniju filmsku nagradu za ulogu u filmu “Bolji život”.

Ukoliko Oskar, pak, pripadne britanskom glumcu Geriju Oldmanu, to bi bilo sasvim zasluženo smatra veliki broj američkih filmskih kritičara koji ne štede riječi hvale za njegovu ulogu ostarjelog špijuna u ekranizaciji čuvenog romana Džona Le Karea “Krpar, Krojač, Soldat, Špijun”. Zlatni kip bi sa punim pravom mogao da ponese i Bred Pit za ulogu menadžera bejzbol tima u filmu “Formula uspeha”.

Kada je o damama riječ, čak i oni koji se ne razumiju mnogo u film će reći da je Meril Strip gotovo dobila Oskara za briljantnu ulogu britanske premijerke Margaret Tačer u filmu “Čelična lejdi”. Holivudska veteranka je dosad 17 puta nominovana za ovo prestižno priznanje, a osvojila ga je dva puta.

Ozbiljne šanse se daju i Mišel Vilijams za ulogu legendarne holivudske seks-bombe u filmu “Moja nedjelja sa Merilin” kao i Vajoli Dejvis koja igra kućnu pomoćnicu u drami “Služavke”. Oskara bi takođe mogla da ponese i Glen Klouz za njen maestralni preobražaj u filmu “Albert Nobs” u kojem glumi Engleskinju koja se prerušava u muškarca, batlera hotela, ali i Runi Mara, najmlađa među nominovanim glumicama, koja je sjajno odigrala ulogu Lisbet Salander u filmu “Muškarci koji mrze žene” Dejvida Finčera.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/trka-za-oskara/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])