Gardisti prekomandovani sa Kosova zbog iživljavanja nad mladim vojnicima

Sedamnaest oficira i podoficira Nacionalne garde SAD izbačeno je iz međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu zbog primjene surovih metoda u odnosima sa mladim vojnicima, piše američki magazin “Stars end strajps” (Stars And Stripes).

Komandant američkih trupa u Evropi general Mark Hertling rekao je ovom magazinu da su ti oficiri i podoficiri prekomandovani, među njima njihov komandant, a sve se dešavalo unutar Međunarodne borbene grupe Istok na Kosovu.

Hertling nije želio da govori na koji način su oni maltretirali mlade vojnike, pozivajući se na istragu koja je u toku i koja bi krajem ove sedmice trebalo da rezultira u podizanju optužnica.

Međutim, prema njegovim riječima, mnogi problemi potiču od toga što su osumnjičeni imali “pretjerane fizičke zahtjeve” od vojnika, koji su na taj način trebalo da budu uključeni u vojnu jedinicu.

“Prisjetite se uvodnih scena sa marincima u filmu ‘G.I. Jane'”, rekao je Hertling, ukazujući na film Ridlija Scotta (Ridley Scott) o ženi koja prolazi kroz obuku za pripadnike specijalnih jedinica.

Kako je rekao Hertling, radilo se o “pokušaju pripremanju novih ljudi u jedinicu” pri čemu je ritual bio “nepodesan” i došlo je do “kršenja vrijednosti” vojske.

“Ovo su loše vijesti za grupu komandira koja je radila stvari kršeći naše vrijednosti, a evo jedne poruke na koju želim da ukažem: Dobri komandiri ne prave ovakva sr***”, rekao je Hertling.

Izvor: Nezavisne

Copiright. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.