Riješiti pitanja i zdravstva i penzionera

Objavljeno: 22. 2. 2012 u 10:36h

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske ponudiće uskoro rješenje o nivou stope doprinosa, koje će biti prihvatljivo i za Fond zdravstva i za Fond penzijsko-invalidskog osiguranja RS. Rekao je to juče ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić nakon što je Prijedlog zakona o doprinosima skinut sa dnevnog reda sjednice Narodne skupštine RS jer nije dobio podršku skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalnu politiku.

“To što je Prijedlog zakona o doprinosima oboren na Odboru za zdravstvo je viđenje da u ovom trenutku nisu bili na adekvatan način pripremljeni neki elementi tog zakona”rekao je Škrbić.

Škrbić je rekao da je Odbor za zdravstvo odbio zakon jer smatraju da bi on značajno destabilizovao Fond zdravstva, a ne bi toliko doprinio poboljšanju pozicije penzionera.

“Mi smo jedini imali izdvajanja za penzionere od 3,75 odsto, a prošle godine je na zahtjev penzionera to smanjeno na dva procenta. To je značajno smanjilo prilive u Fond zdravstva, pa penzioneri plaćaju sedam, a koriste 75 KM ukupnih troškova, tu razliku mora neko nadoknaditi” kazao je Škrbić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić rekao je da očekuje da će se u idućih nekoliko dana pronaći mogućnost da se Prijedlog zakona o doprinosima vrati u proceduru i da bude usvojen.

“Sada smo blokirani, jer u potpunosti ne možemo primjenjivati Zakon o PIO, budući da je Prijedlogom zakona o doprinosima predviđeno i izdvajanje sredstava i naplate doprinosa za nove korisnike u sistemu, poljoprivrednike i one koji obavljaju privremene i povremene poslove”, rekao je Đokić i dodao da je krajnje neodgovorno što još nije usvojen zakon o doprinosima.

“Treba doći do korekcije stope doprinosa u korist penzionera, moramo biti spremni da budemo solidarni, da sredstva koja prikupljamo raspodijelimo adekvatno u korist svih građana”, kazao je Đokić.

Dodao je da “u oblasti zdravstva nekom očigledno smeta to što se otvorilo pitanje koliko se troši”, te da se mora vidjeti kako se mogu napraviti uštede.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/rijesiti-pitanja-i-zdravstva-i-penzionera/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])