Rano proljeće donosi opasnost od poplava?

Objavljeno: 21. 2. 2012 u 16:00h

Dijelove centralne i istočne Evrope, koji su paralizovani zbog visokog sniježnog pokrivača, mogle bi snaći nove nevolje i smrtni slučajevi kada, s dolaskom proljeća, počne topljenje snega koje će izazvati poplave, upozorila je danas Kancelarija UN za smanjenje rizika od katastrofa (UNISDR).

Temperature u Bugarskoj i Rumuniji će, prema očekivanjima, u narednih 10 dana skočiti na između plus osam i 10 stepeni Celzijusa, pa će doći do pucanja leda na Dunavu.

“Dok hiljade ljudi na prostoru od Srbije do Bugarske i dalje otežano žive, postoje znaci upozorenja da će razorne poplave još više doprinjeti gubitku ljudskih života i ekonomskim problemima”, izjavila je specijalna predstavnica UN za smanjenje rizika od katastrofa Margareta Valstrom u saopštenju.

Naročito će biti pogođena mjesta bez adekvatne infrastrukture za saniranje poplava, kao što su brane i drenažne cevi, dodala je ona.

Talas ledene hladnoće i obilne snježne padavine, koji su nedavno pogodili dijelove Evrope, odnijeli su više od 600 života.

Zbog ekstremnih hladnoća, čitave zajednice su ostale odsječene od saobraćaja, škola, bolnica i struje.

“Sada je vrijeme da se vlasti ovih zemalja, Crveni krst, nacionalne platforme za smanjenje rizika od katastrofa i nadležni za civilnu zaštitu pobrinu da ne bude žrtava kada stignu poplave”, upozorio je portparol UNISDR Denis Meklin.

Evropska komisija je, posle poplava nastalih usljed izlivanja Labe i Dunava 2002. godine, osnovala Evropski sistem za upozoravanje na opasnost od poplava (EFAS).

Kancelarija UN za smanjenje rizika od katastrofa smatra da bi predstojeće otopljavanje moglo staviti sistem na najveću probu do sada, navodi AFP.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/rano-proljece-donosi-opasnost-od-poplava/||claudebot