Ženama i dalje manje plate nego muškarcima

Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0

Za istu poziciju na radnom mjestu muškarci u prosjeku primaju 17,8 odsto veću platu od žena, s tim što se taj procenat u Estoniji penje do 30 odsto, u Češkoj do 26 odsto a u Njemačkoj 23 odsto, podaci u Evropske unije.

man vs woman

U Srbiji su razlike u zaradama manje nego u najrazvijenijim zemljama svijeta, pa rijetko kada pređu desetak odsto.

Ni u kućnim poslovima odnos nije ravnopravan, pa tako žene u kući rade 75 odsto, a muškarci 25 odsto. Kada bi ženi bili plaćeni kućni poslovi, ona bi dnevno zaradila između 900 i 1.200 dinara (osam do 11 evra) ili 27.000 do 36.000 dinara mjesečno (250 – 330 evra). Spremanje u kući je obaveza žena u 71 odsto slučajeva, pranje u 80 odsto i kuhanje u 60 odsto slučajeva. Na muška pleća padaju obaveze sitnijih popravki i zamjene sijalica – 84 odsto, kao i plaćanje računa – 61 odsto, mada se ovdje misli na odlazak do šaltera, a ne na finansiranje.

Sociolog Zoran Stojiljković smatra da za takvo stanje nije kriv samo muški pol, jer je potrebno promijeniti i svijest žena, a ne samo muškaraca, naročito na ovom podneblju.

“Znate, ako malo bolje pogledate, među ženama ima tek malo manje konzervativaca nego među muškarcima”, rekao je Stojiljković.

Izvor Agencije

Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0

Copiright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.