Turisti uživali u degustaciji šljivovice

Objavljeno: 15. 2. 2012 u 22:15h

Čuvena statua Maneken Pis, simbol grada Brisela, danas, na Dan državnosti Srbije, bio je obučen u srpsku narodnu nošnju, ali iz nje nije, kako je bilo predviđeno, tekla srpska šljivovica jer je aparat na fontani zbog velike hladnoće bio isključen.

Svečano oblačenje statue u srpsku narodnu nošnju zajedno su organizovale vlasti grada Brisela i Ambasada Srbije u Belgiji, a dječak koji piški ili Maneken Pis nosio je zelene pantalone, bijelu košulju, prsluk, šajkaču i opanke.

Mala bronzana skulptura simbol je grada Brisela i mjesto gdje se obavezno upute i zastanu na hiljade turista koliko ih dnevno ima u centru glavnog grada Evropske unije.

Šljivovica bi, da je tekla, bila drugo alkoholno piće uopšte u viševijekovnoj istoriji ove fontane. Naime, jednom godišnje, iz statue teče nacionalno belgijsko piće – pivo.

Šljivovica, vruća i hladna, ipak je nuđena iznenađenim i raspoloženim prolaznicima. “Manastirku” su nudili članovi Udruženja Prethodnik reda Manekena Pisa, koje se brine za legendu oko ovog nadaleko poznatog kipa, a s ciljem da se ona uklopi u turističku i trgovinsku ponudu Brisela, javio je dopisnik Srne.

Ovaj prijateljski dogovor postignut je između udruženja Ilo sakre /Ilot sacre/, koje okuplja trgovce i vlasnike restorana i kafića iz najužeg, istorijskog centra, i Ambasade Srbije.

Ilo sakre ima dugogodišnju saradnju sa Skadarlijom u Beogradu, pa je, prošle godine, prvi put, zbog tih poznanstva Maneken Pis bio u šumadijskoj nošnji.

Povod za prvo predstavljanje Maneken Pisa kao Srbina, makar na samo jedan dan, bio je Sajam turizma na kojem je Srbija bila počasni gost.

Uz “manastirku” se nudila i pogača i so, a ambasador Srbije u Belgiji Radomir Diklić održao je duhovito slovo prisutnima, a tu su, osim turista, trgovaca i prijatelja iz diplomatskog kora, bili i mnogobrojni Srbi koji žive u Briselu.

Ovaj veseli događaj trajao je više od sat vremena. Nijemci, Francuzi, Holanđani, Japanci, bili su veoma iznenađeni i nije primijećeno da je iko odbio ponuđenu “manastirku”.

Maneken Pis ima svoj muzej, u kojem se čuva njegovih nekoliko stotina kostima, a članovi Udruženja Prethodnik reda odlučuju koje će mu kojeg dana obući.

Skulptura Manekena Pisa, postavljena 1619. godine, do sada je bila nebrojeno puta ukradena, a original se čuva u Muzeju grada na glavnom gradskom trgu Grand plas.

Razne su priče o tome zašto dječak piški, prema jednoj spasio je Brisel mokreći na fitilj koji je trebalo da ispali topovsko tane prema Gradskoj kući.

Prema drugoj legendi, za vrijeme velikog požara u srednjem vijeku, majka se uspaničila tražeći dijete, a onda ga ugledala kako piški u dijelu grada koji je ostao sačuvan od vatre.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/turisti-uzivali-u-degustaciji-sljivovice/||claudebot