Na istoku zemlje zlatna nalazišta od 50 milijardi dolara

Objavljeno: 12. 2. 2012 u 18:30h

Rezultati istraživanja kanadske kompanije “Avala risorsis” o nalazištima plemenitih metala u okolini Žagubice pokazuju da vrijednost ležišta na području istočne Srbije premašuje 50 milijardi dolara.

Rezultati kanadske kompanije koja je u okolini Žagubice pronašla značajne rezerve zlata, ne predstavlja iznenađenje jedino za geologe – pišu “Večernje novosti”.

U Timočkom magmatskom kompleksu (TMK), koji istražuju i najmoćnije svjetske rudarske korporacije, poput američkog “Friporta” i multinacionalnog “Rio Tinta”, kriju se rezerve ovog plemenitog metala od gotovo 1 000 tona.

Prema riječima profesora Milorada Grujića, člana Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) i Balkanske akademije nauka, koji se smatra jednim od najboljih poznavalaca rudarske problematike u Srbiji, rezultati kanadske kompanije “Avala risorsis” koja je u okolini Žagubice pronašla značajne rezerve zlata uopšte ne treba da čude.

“Ovo je područje bogato rudnicima plemenitih metala”, rekao je Grujić, uz napomenu da se ležišta zlata sa dva grama tog plemenitog metala po toni smatraju izuzetno bogatim.

Uz sve to, cijena zlata je već dostigla cijenu od 56.000 dolara po kilogramu, pa proizilazi da bruto vrijednost ležišta ovog plemenitog metala na području TMK, koji obuhvata veliki dio istočne Srbije, premašuje 50 milijardi dolara.

Grujić kaže da je najbogatije nalazište zlata iz sastava borske kompanije bez sumnje majdanpečko ležište “Čoka Marin” koje se nalazi nedaleko od sela Jasikovo.

On je rekao da u RTB “Bor” razmatraju mogućnost da ponovo aktiviraju rudnik zlata “Blagojev kamen”, između Majdanpeka i Kučeva, u kome srednji sadržaj tog plemenitog metala iznosi oko dva grama po toni.

Srbija je sa nešto više od 13 tona zlata, što čini 4,4 odsto deviznih rezervi zemlje, na 59. mjestu u svijetu i vodeća zemlja u regionu po količinama tog plemenitog metala koji se čuva u trezorima “iza sedam brava”.

Međutim, veoma mali broj ljudi zna da je gotovo kompletna količina tog metala proizvedena u Rudarsko-topioničarkom basenu “Bor”, koji jedini u Srbiji ima fabriku za dobijanje zlata.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/na-istoku-zemlje-zlatna-nalazista-od-50-milijardi-dolara/||claudebot