Izgubljen kontakt sa ruskim naučnicima

Objavljeno: 6. 2. 2012 u 13:26h

Ruski naučnici već izvjesno vrijeme na Antarktiku istražuju jezero Vostok, koje je 20 miliona godina bilo pod ledom – bez kontakta sa zemaljskim oblicima života i zagađenjem ljudskog porijekla, u uslovima sličnim onima koji vladaju u podzemnim jezerima na Saturnovim i Jupiterovim mjesecima, a tečnim se održava zahvaljujući geotermalnoj toploti.

Sada su, međutim, bez kontakta sa spoljnim svijetom ostali i sami naučnici, a njihov radio emituje samo sablasne zvuke nalik onima iz američkog horor filma “Stvar”. U uslovima koji spadaju u najsurovije na našoj planeti, ne temperaturi od oko -66 stepeni Celzijusa, istraživačka ekipa je nastojala da se bušilicama probije do jezera i izvadi uzorke za ispitivanja prije nego što se kratko polarno ljeto završi i temperature padnu i do -90, što se očekuje već od utorka.

Sve je išlo po planu do prije pet dana, kada je radio istraživača ućutao, i od tada nemaju kontakta sa spoljnim svijetom. Javnost se zabrinula, ali njihove kolege, polarni istraživači, su optimisti.

Prema riječima Robin Bel, sa Univerziteta Kolumbija, koja je prošle godine i sama u sličnim uslovima posjetila ovaj region, njene kolega vjerovatno samo pokušavaju da obave što više posla dok im vrijeme još ide na ruku i nemaju kad da se bave problemima sa komunikacijom.

Jezero Vostok je jedno od najvećih slatkovodnih jezera na planeti, po veličini uporedivo sa kandskim jezerom Ontario, a njegovo postojanje, koje se naslućivalo još u 19. vijeku, potvrđeno je tek devedesetih godina, uz pomoć sonara i satelitskih snimaka. Otada tamo postoji mala istraživačka stanica i kontinuirano se radi na tome da se dopre do ovog jedinog superčistog vodenog sistema velikih razmjera na planeti, uz veliku vjerovatnoću da u njegovim drevnim vodama budu otkriveni i neki dosad potopuno nepoznati oblici života.

Izvor: ATV

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/izgubljen-kontakt-sa-ruskim-naucnicima/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])