Grad pruža pravnu pomoć besplatno ili uz simboličnu naknadu

Objavljeno: 3. 2. 2012 u 10:49h

U službi Pravne pomoći, tokom prošle godine, pruženo je 7.666 pravnih usluga za građane, iz različitih oblasti prava.

Prema riječima Biljane Birač, načelnika Odjeljenja za opštu upravu, u službi Pravne pomoći Administrativne službe Grada Banjaluka građani mogu dobiti usmene pravne savjete iz svih oblasti pravnog života, te usluge sastavljanja podnesaka od tužbi, žalbi, prigovora, raznih predstavki, zahtjeva do ugovora i drugih isprava, izuzev ugovora koji se odnose na nekretnine. Naknada za pružene usluge je simbolična i nije se mijenjala od 1999. godine, što govori o tome da Administrativna služba ima sluha za socijalni položaj svojih stanovnika.

Kako je istakla, naknada se najčešće i ne naplaćuje, jer je najveći broj korisnika pravne pomoći oslobođen plaćanja naknade. Podsjećamo, da usluge pravne pomoći ne plaćaju članovi uže porodice poginulih i nestalih boraca VRS, ratni vojni invalidi i civilne žrtve rata, penzioneri, korisnici stalne socijalne pomoći i lica prijavljena Zavodu za zapošljavanje RS.

Građani se, najčešće, obraćaju službi Pravne pomoći kako bi dobili usmeni pravni savjet, ili zbog sastavljanja podnesaka iz oblasti radnog zakonodavstva (zbog neisplaćenih plata i ostalih potraživanja iz radnog odnosa i zbog otkaza) za šta se ne naplaćuje naknada. Građani često traže i sastavljanje zahtjeva za dodjelu jednokratnih pomoći, i ta usluga je bez naknade. Učestalije usluge su i sastavljanje tužbi i drugih podnesaka u parničnom i vanparničnom postupku, kao i sastavljanje privatnih tužbi i raznih ugovora.

Podsjećamo da se služba Pravne pomoći nalazi u Ulici Živojina Mišića broj 29 (zgrada „Titanik” u naselju Borik) i da radi svakim radnim danom od 8 do 16 časova.

Izvor: ASBL

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/grad-pruza-pravnu-pomoc-besplatno-ili-uz-simbolicnu-naknadu/||claudebot