BiH će ubrzo dobiti žensku vladu

Objavljeno: 2. 2. 2012 u 18:55h

Fondacija CURE i Helsinški parlament građana Banjaluke pokrenuli su inicijativu za osnivanje ženske vlade BiH, kakve već postoje u različitim zemljama, uključujući i naše susjede. Najjednostavnije rečeno, uloga ovakve vlade bi bila da djeluje kao korektiv društva.

Ženska vlada u sjeni bi prvi put u BiH promovisala ženski stručni potencijal u različitim oblastima i artikulisala stavove i potrebe žena sa ciljem unapređenja položaj žena, povećanja njihovog učešća i ostvarenja utjecaja u bh. društvu. Ženska vlada BiH je zapravo dio šireg projekta “Ženska strana politike”, kroz koji se fokus želi staviti na mlade žene i djevojke, članice političkih partija i nevladinog sektora.

Ova inicijativa, kao i ostali projekti Fondacije CURE i Helsinškog parlamenta građana je već promovisana u Banjaluci, a danas je na radnom doručku s medijima i članovima ovih nevladinih organizacija predstavljena i u Sarajevu.

Vesna Stojanović

“Želimo osnažiti ove žene, želimo im u praktičnom i teoretskom smislu dati razne vještine i sposobnosti i osnažiti ih za praktično djelovanje, što će im pomoći da snažnije djeluju unutar svojih partija. Mi u sklopu ovog projekta imamo tri aktivnosti, a prva je osnivanje ženske političke akademije i već je prošao rok za prijave, odabrali smo već 26 polaznica. Mi se nadamo da će projekt u prvoj godini biti uspješan i da ćemo na jesen upisati i drugu generaciju polaznica. Drugi projekt je formiranje Ženske alternativne vlade čiji je cilj promovisanje ženskog stručnog potencijala u BiH. Treći projekt je formiranje čitalačkih klubova pri fakultetima političkih nauka u Sarajevu i Banjaluci. Tim čitalačkim forumom želimo malo senzibilisati studentice i studente, upravo u pitanju rodne ravnopravnosti”, rekla je Vesna Stojanović iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluke tokom predstavljanja projekta.

Organizacija će dati i dvije stipendije onim studentima koji budu željeli pisati naučne, magistarske i diplomske radove o genter pitanjima.

Na današnjem okupljanju se moglo čuti da u BiH postoje žene koje imaju impresivne biografije, ali da se o njima ništa ne zna. Kao i na sličnom sastanku u Banjaluci i u Sarajevu su učesnice u srijedu dale svoje mišljenje o tome koji su osnovni problemi s kojim se susreću bh. žene, bile one već etablirana imena ili “obične” koje također čine bh. društvo, ali se njihov glas ne čuje.

Izvor: sarajevo-x.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih-ce-ubrzo-dobiti-zensku-vladu/||claudebot