Zagonetke iz Mesopotamije o seksu, pivu i politici

Objavljeno: 31. 1. 2012 u 09:52h

Arheolozi i stručnjaci za kulturu naroda Mesopotamije protumačili su jednu kamenu ploču ispisanu na akadskom jeziku i otkrili zanimljive zagonetke.

Kamena ploča, stara više od 3.500 godina napisana je klinastim pismom i sadrži serije zagonetki koje pokazuju da su ljudi i prije toliko godina otvoreno razgovarali o politici, vojsci i seksu i ismijavali mnoge javne ličnosti, kao što i mi to danas radimo.

Ploča potiče sa sa teritorije današnjeg Iraka, iz nekadašnjeg Vavilona.

Tekst su preveli Nejtan Vaserman, profesor sa Instituta za arheologiju u Jerusalimu i Mihael Štrek sa Univerziteta u Lajpcigu.

Stručnjaci su protumačili većinu teksta, koji je, prema njihovim riječima, napisan neiskusnom rukom.

Neki od dešifrovanih tekstova su “vulgarni i seksualno eksplicitni”, a drugi šaljivi.

Jedna od zagonetki glasi:
“On je iskopao oko: To nije sudbina mrtvog čoveka; On je isjekao grlo: Mrtav čovjek (Ko je to?)”. Odgovor na ovu zagonetku je – guverner.

“Ova zagonetka govori o guvernerima koji jedino imaju moć kao sudije da kažnjavaju ili osuđuju na smrt. Imamo interesantne tragove političke kritike, pa i bijesa prema političarima”, piše u izvještaju Štreka i Vasermana.

Pojedine zagonetke su seksualnog sadržaja, kao na primjer sljedeća: “Deflorisana (djevojka) nije zatrudnila. Nedeflorisana (djevojka) je zatrudnila (Šta je to?)”. Odgovor je, začudo, pomoćna vojska, odnosno grupa vojnika koja nije najpouzdanija.

Jedna od mnogo vedrijih zagonetki glasi: “U tvojim ustima i zubima, ili u urinu konstantno gleda u tebe i mjeri sud tvog gospodara (Šta je to?)”. Rješenje je – pivo.

Još jedna zanimljiva zagonetka: “Kula je visoka, ona je visoka ali ipak nema sijenku (Šta je to?)”. Njeno rješenje je – sunčev zrak.

Poslednja zagonetka se oslanja na logiku i glasi: “Kao riba u ribnjaku, kao trupe pred kraljem (Šta je to?)”. Odgovor je slomljeni luk.

Smisao ove zagonetke je u tome da je riba u ribnjaku beskorisna onome ko je gladan, a i vojska koja stoji ispred kralja ne bori se i ne štiti kraljevstvo, a tako je i slomljeni luk neupotrebljiv u borbi ili lovu.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/zagonetke-iz-mesopotamije-o-seksu-pivu-i-politici/||claudebot