Plata 17.800 KM

Objavljeno: 31. 1. 2012 u 10:16h

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske najveća primanja u RS u novembru  prošle godine imao je zaposleni u jednoj bankarskoj organizaciji u Banjaluci koji je zaradio 17.800 maraka ili više od 22 prosječne plate.

Na drugom i trećem mjestu po zarađenom iznosu u tom mjesecu nalaze se takođe zaposleni u bankarskom sektoru, jedan čija plata je bila 14.427, a drugi sa platom od 13.841 KM.

Jedan zaposleni u proizvodnji keksa u Prijedoru zaradio je 13.764 marke i on je četvrti na listi najvećih primanja u novembru, dok je na petom mjestu sa 13.266 KM zaposleni u bankarskoj organizaciji.

Na listi onih sa najvećim primanjima ostvarenim u novembru 2011. godine u Srpskoj nalaze se i tri zaposlena u državnim organima u Bijeljini, a svaki od njih zaradio je više od 10.000 maraka i to u neto iznosu. Prema podacima Poreske uprave Srpske, jedan zaposleni u državnim organima u Bijeljini zaradio je 11.868 maraka a iza njega su i druga dva zaposlena u državnoj upravi koji su dobili plate od 10.395, odnosno 10.111 maraka.

Predsjednik Sindikata uprave Tomislav Vrhovac kaže da je plata zaposlenih u državnim organima regulisana zakonom i da niko ne može imati tolika primanja.

“U organima uprave Srpske nema naknadnih primanja. Ako je zaposlen u lokalnoj samoupravi, sigurno je bilo zloupotrebe ako su tolika primanja, jer čak ni načelnik toliko ne može da ima. Kada su u pitanju javna preduzeća, nisam siguran na koji način su regulisana njihova primanja”, naglasio je Vrhovac.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske “SVOT” Saša Grabovac tvrdi da je ovdje najvjerovatnije riječ o honorarima, jer je u suprotnom jako čudno da je neko u državnoj upravi mogao da ostvari toliku platu.

Najveće zarade u BiH imaju zaposleni u finansijskom posredovanju, dok su najmanje plaćeni radnici u hotelima i restoranima, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

I dok je prosječna isplaćena neto plata u novembru 2011. u BiH iznosila 824 KM, zaposleni u finansijskim institucijama imali su prosječna mjesečna primanja od 1.308 KM.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/plata-17-800-km/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])